Kundeservice

Praktiske opplysninger

Lokaltransport 

 

Egen bil / Kjør-selv-ferie

Litt nyttig informasjon hvis du dra på ferie i Italia med leiebil eller kjører selv:

Bensinstasjonene i Italia er ofte stengt én dag i uken, og hvilken dag det er kan variere fra sted til sted, men det finner mange døgnåpne selvbetjente bensinstasjoner overalt, og de blir stadig flere. 

For å minske risikoen for innbrukk bør du ikke friste svake sjeler ved å etterlate verdisaker i bilen. Så husk å ta med deg alle verdisakene når du forlater bilen. 

Elbiler

Elbile er fortsatt en sjeldenhet i Nord-Italia og nærmest helt fremmed i Sør-Italia. Du finner imidlertid ladestasjoner gradvis flere steder i Italia; jo lengre nordpå, og flere. Husk egne kabler til oppladning de stedene der det ikke er ladestasjoner. 

Vi anbefaler å søke etter apper på din smarttelefon, og sjekke hvilke firmaer som driver ladestasjonene langs ruten din da flere av dem krever at du oppretter en konto hos operatøren før du kan benytte ladestasjonene. Dette bør gjøres før du reiser så du slipper å stå fast ved en ladestasjon uten mulighet til å kontakte firmaet og få opprettet en konto.

Les mer på NAFs hjemmeside og på danske FDMs hjemmeside.

Lovpliktig sikkerhetsutstyr - NAF 

Vi henviser til danske FDMs side om regler i Italia.

Buss og tog

Offentlig transport i Italia er litt av en jungel, for selv om det finnes et landsdekkende togselskap er det hundrevis av forskjellige busselskaper som opererer over hele landet, og det finnes ingen samlet oversikt over dem. Men togdriften er som sagt sentralisert, og de italienske jernbanene har en glimrende hjemmeside: http://www.trenitalia.com/tcom-en

Her finner du opplysninger om rutetabeller og priser, men du skal være forberedt på at den kun er oppdatert cirka tre måneder frem i tid. 

- Bør jeg kjøpe billett lang tid i forveien?

Ikke hvis du bare skal et mindre stykke med lokaltoget, men hvis du vil bruke et av de komfortable lyntogene (som f.eks. kan frakte deg fra Roma til Milano på knappe 2½ timer) så er det lurt å bestille i god tid. Billettene deres selges nemlig etter samme prinsipper som flybilletter: De første er meget billige, de neste er noe dyrere osv. Det kan faktisk være flere hundre prosent prisforskjell på to billetter på samme strekning, alt etter om de er kjøpt tre måneder før eller dagen før. Men du skal også være oppmerksom på at disse billettene kun gjelder én avgang. Kommer du for sent eller angrer du er pengene tapt. 

Hvis du reiser med tog i Italia må du huske å stemple maskinene på stasjonen før du får ombord toget. Det er dyrt å reise med ustemplet togbillett. Hvis du reiser med buss kjøper du nesten alltid billetten før du går på bussen. Du kjøper dem enten ved billettutsalg, på kaffebarer, i automater eller i kiosker som har det blå skiltet Tabacchi. 

Enkelte steder i Italia er den offentlige transporten mer relevant (og komplisert) enn andre. Vi har samlet erfaringer og råd her: 

>> Transport på Amalfikysten

>> Transport til og fra flyplassen i Roma

>> Transport til og fra Venezia

Ferge

Italia er omkranset av hav og består av atskillige havnebyer og øyer. Det finnes derfor utallige fergeforbindelser her, med alt fra langtidsseilaser fra Napoli til Palermo, til forbindelser til øyene i de norditalienske innsjøene på få minutter. Hvis du skal til populære reisemål som Elba eller Sardinia med bil om lørdagen i høysesongen bør du bestille plass i forveien, men de kortere rutene som f.eks. fastlandet til Messina på Sicilia krever ingen reservasjoner. Du kan finne informasjon om fergeruter i hele Italia her

Taxi

Taxiprisene i Italia er noenlunde det samme som i Norge. En tommelfingerregel sier at det koster 50,- i grunnpris og så 10,- per kilometer, men det kan forekomme diverse tillegg, f.eks. for nattkjøring, bagasje osv. Taxier i Italia har praktisk talt aldri barneseter, for selv om disse er obligatoriske ved privatkjøring er det ingen krav om dem ved taxikjøring. 

Transport til/fra flyplass

In-Italia tilbyr ikke transport til/fra flyplasser. Du kan selv enkelt finne mange selskaper, fra små lokale til store internasjonale, ved et raskt søk på nettet og sammenligne priser. En enkel løsning som kan passe nesten hvilken som helst tur er Suntransfers: www.suntransfers.com

Kjørevaner

Det er en utbredt fordom at trafikken i Italia er mer hektisk og hensynsløs enn her hjemme. Det er ikke riktig. Sannheten er at italienerne har en annen innstilling til god oppførsel i trafikken enn vi har her i Norden: Der vi tenker i rett og plikt, går italienerne ut i fra hva som er praktisk og mulig. Det betyr en mye større fleksibilitet i trafikken, men det betyr også at man må være mye mer oppmerksom på sine medtrafikanters bevegelser. Alt dette gjelder hovedsakelig for trafikk i byene. Når vi snakker om motorveier og landeveier er det ingen nevneverdig forskjell på oppførselen sør og nord for Alpene. 

Miljøsoner

I Italia har mange byer innført restriksjoner og innkjørselsforbud i de historiske bykjernene. Dette har man gjort for å minske miljøbelastningen i tettbefolkede og bevaringsverdige områder, samt for å skape bedre forhold for fotgjengere. 

Tiltaket betyr at kun beboere, taxier og folk med spesialtillatelse får ferdes med bil i sonene. Skiltet er firkantet og hvitt med teksten "Zona Traffico Limitato - ZTL" i en rød sirkel. Innkjørselsforbudet har blitt satt opp ved sonens begynnelse og ved byens innfallsveier, der avstanden til sonen er angitt. Forbudet er som regel tidsbestemt, men variere fra by til by, og strøk til strøk. Unngå å kjøre inn i miljøsonene da du kan risikere at kameraer avbilder nummerskiltet ditt, og politiet sender deg en uventet bot til hjemmeadressen din. La deg heller ikke forvirre av at mange biler kjører inn i sonene, da dette kan være lokale som er utstyrt med en dispensasjon. Det kan som regel la seg gjøre å komme frem til hotell og feriehus som ligger i miljøsonene når du har bekreftet en bestilling; bare husk å oppgi nummerskiltet ditt i resepsjonen ved ankomst, så sørger de for at du blir strøket fra listen over trafikksyndere. 

Offentlig parkering

Parkeringsbilletter kjøper du enten i P-automater, slik vi kjenner dem hjemmefra, eller hos nærmeste Tabacchi (kiosk). Blå parkeringsluker indikerer at det er snakk om betalingsluker, hvite parkeringsluker signaliserer at du kan parkere gratis, mens det er forbudt å parkere i gule parkeringsluker. Men sjekk alltid om det er skilter som opplyser noe annet. Vær oppmerksom på at det på praktisk talt alle veier og gater er et tidspunkt i uken der all parkering er forbudt da veien skal feies. Vi anbefaler alle som skal til storbyene å parkere utenfor byen og ta offentlig transport det siste stykke. Det er dessuten ulovlig å kjøre inn i sentrum i mange byer (les om Miljøsoner ovenfor). 

Veier og trafikk

Har du valgt et feriehus ute på landet er det ikke sjelden av det siste stykket av veien frem til feriehuset ikke er asfaltert og ujevn. Dette er spesielt tydelig tidlig på året da vinteren har vært hard med grusveiene og erordert dem; i løpet av våren repareres de, men i overgangsperioden kan de virke svært problematiske for bilister som kun er vant til velholdte asfaltveier. Senk farten, kjør etter forholdene og ikke ta med deg sportsbilen med lav bakkeklaring. Den siste delen av ankomstveien er som oftest ikke opplyst, så vi tilråder forsiktig kjøring og anbefaler at du ankommer ditt feriehus før solen går ned, hvis det er mulig. Vi anbefaler alle å ta med en GPS (eller et detaljert kart), da kartene våre kun er lokale kjøreveiledninger. Vær oppmerksom på at GPS ikke er en ufeilbarig følgesvenn i Italia, der mange lokale veier enda ikke er kartlagt skikkelig, og der den korrekte adressen ikke alltid er ensbetydende med et veinan og -nummer, men kun et simpelt stedsnavn.