Kundeservice

Praktiske opplysninger

Ferieleilighet

 

Vi har leiligheter i alle størrelser i hele Italia. Leilighet definerer vi som ferieleiligheter med kjøkkenfasiliteter - og det kan enten være leilighetskomplekser, residenser eller privateiede leiligheter (dvs. i det sistnevnte tilfellet uten tilhørende fellesfasiliteter til eiendommen). En ferieleilighet er et godt alternativ til hotell, dels fordi det ofte er billigere, dels fordi du har mulighet til å lage mat selv. Og den daglige rengjøringen står du selv for.

Hvis det er snakk om et leilighetskompleks / residens vil de som oftest ligge ved havet eller ved innsjøene. De skiller seg fra de tradisjonelle feriesentrene ved at det er færre ferieleiligheter og som regel ingen underholdning / aktiviteter på stedet.

De privateide leilighetene ligger noen ganger to eller tre samlet i samme bygning, men vanligvis er det kun én leilighet hvert sted. Som i selvstendige hus begrenser kontakten med eierne eller det byrået som forvalter leiligheten seg hovedsakelig til ankomst og avreise. Disse leilighetene ligger ofte i byene der du bor vegg i vegg med de lokale. Det betyr at det kan være normal støy (fra f.eks. naboer, trafikk og eventuelt veiarbeid).

Ankomst og avreise

Som en hovedregel vil det ikke være mulig å sjekke inn før den ankomsttiden som er angitt på oppholdsbeviset, da tidspunktet er fastsatt utifra når ferieleiligheten forventes klargjort. Skulle du mot forventning ankomme før innsjekkings-tidspunktet er det mange steder mulig å få oppbevart bagasjen din og som regel også få adgang til fellesfasiliteter (som f.eks. basseng) frem til ferieleiligheten er klar.

Har du ikke mulighet for å overholde det angitte tidspunktet for innsjekking bes du kontakte stedet direkte på det telefonnummeret som fremgår av dine reisedokumenter. Finner du først ut av at du blir forsinket når du er underveis bes du ringe direkte til feriestedet. Hvis du ikke dukker opp innenfor tidspunktet for innsjekking eller ikke allerede har meddelt sen ankomst til stedet har de i prinsippet rett til å selge leiligheten til andre.

Enkelte steder aksepterer sen ankomst, og da skal prosedyren ovenfor følges. Det kan ikke garanteres at ankomst etter tidspunktet for innsjekk kan la seg gjøre, og du bør derfor beregne god tid på å nå frem til feriestedet ditt, og ta forbehold for at det ofte er lange bilkøer gjennom Europa i sommersesongen hvis du kjører selv.

Når du forlater feriehuset ditt bør det skje før det seneste tidspunktet som er angitt på oppholdsbeviset ditt. Skulle du ha behov for sen utsjekk er det mange steder mulig å få oppbevart bagasjen din der, og som regel også å få adgang til fellesfasiliteter (som f.eks. basseng) etter utsjekk.

Innredning og inventar

I en ferieleilighet kan du forvente å finne det mest grunnleggende utstyret på kjøkkenet som f.eks. servise til det antallet personer som bor i leiligheten, potter og panner, og generelle kjøkkensaker. Det er ikke nødvendigvis ordentlige vinglass i leilighetene. I Italia bruker man vanligvis et hverdagsglass/vannglass til vinen og ikke egne vinglass. Det er ofte ikke basisvarer (som salt, pepper, olje, sukker, toalettpapir, rengjøringsmidler og lignende) og spesielle kjøkkenredskaper (f.eks. eggedeler, professjonelle kniver) – så disse tingene bør du ta med selv eller kjøpe på reisemålet hvis det er viktig for deg. Det er ofte heller ikke oppvaskemiddel eller oppvaskebørste i leilighetene, men kjøkkensvamper. Det samme gjelder kjøkkenhåndklær og kluter. Kjøkkenet består som oftest av to eller fire kokeplater og kjøleskap.

Det er ikke garantert at det alltid er komfyr, vannkoker, kaffetrakter eller lignende utstyr i feriehuset. Leilighetene er vanligvis utstyrt med en tradisjonell italiensk mokkabrygger som fungerer etter et annet prinsipp enn våre kaffetraktere. Tar du med deg kaffetrakteren din bør du også huske kaffefiltre og kaffe da kaffen er ristet annerledes i Italia. Det er som oftest ikke støvsuger i feriehusene. Man bruker i stedet kost og kluter til å rengjøre gulvene med.

Hvis det ved ankomst til leiligheten ikke er rett antall bestikk, glass, stoler m.m., bes du henvende deg der du har fått nøklene utlevert med en gang slik at utleieren kan utbedre mangelen.

Italienere bor generelt i mørkere leiligheter enn oss i Norge, bl.a. fordi man på en måten lettere kan holde temperaturen nede om sommeren og oppe om vinteren. Italienske hus og leiligheter er nemlig som oftest langt fra så godt isolerte som i Skandinavia, hvis de er isolerte i det hele tatt, så derfor bør du også være innstilt på at det som regel er mer lytt. I Italia er det faste regler for oppvarming av hus. De konkrete datoene fastsettes av de lokale myndighetene da vinteren naturlig nok slipper taket til forskjellige tider på Sicilia og i Syd-Tirol.

Sengetøy og håndklær

Sjekk prislisten vår under punktet ”Rabatter, tillegg og gebyrer” på det gjeldende feriestedet på www.in-italia.no om sengetøy og håndklær er inkludert i prisen, om de kan/skal bestilles, eller om du selv skal ta med eget. Hvis sengetøy og håndklær skal forhåndsbestilles bør du bestille det samtidig som du bestiller oppholdet ditt. Hvis du bestiller opphold lengre enn en uke vil det som regel være et (obligatorisk) skifte av sengetøy på lørdagen eller halvveis i oppholdet ditt.

Senger

Du finner som minimum alltid hodeputer og tepper til overnatting. Dyner slik vi er vant til dem her i nord finnes som oftest kun i Nord-Italia. Sengenes kvalitet og hardhet varierer – og hvordan man sover best er dessuten meget individuelt. Sovesofaer og ekstra senger kan ofte være av en lavere standard enn skikkelige senger (og de passer best til barn).

Lokale forhold

På residenser og i leilighetskomplekser med basseng kan bassenget være stengt i noen timer midt på dagen under siestaen. Under siestaen bør man respektere de gjestene som ønsker fred og ro.

Gebyrer og tillegg

Under hvert enkelt feriehus på www.in-italia.no under punktet ”Rabatter, tillegg og gebyrer” kan du se prisene på frivillige tilvalg og eventuelle obligatoriske gebyrer som betales nede på stedet. For eksempel sengetøy og håndklær, sluttrengjøring, turistskatt m.m.

 

>> Gå tilbake til oversikten med boligformer.