Verona, Veneto Operaforestillinger

 
Kun opphold
+Fly & opphold
Nyhet
Loading
Loading
Voksne
Barn
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Rom / leilighet 1
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Flere søkemuligheter
0
Henter innhold

Den franske filosofen Montaigne så arenaen for første gang i 1580. Da var han 47 og hadde sett mye av verden, valgte han å beskrive amfiteatret som den flotteste bygning han noen gang hadde sett. På den tidspunktet var arenaen ca 1500 år gammel. Den ble bygget i det første århundre etter Kristus fødsel og lå dengang utenfor bymuren. Ved en senere utvidelse av byen, ble arenaen endel av bymuren.

Toscana Sardinia Sicilia Abruzzo Aostadalen Puglia Basilicata Calabria Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Liguria Lombardia Marche Molise Piemonte Syd-Tirol Umbria Veneto Kart over Italia

I 1183 ødelagte et jordskjelv deler av teateret, og som så mange andre steder gjorde befolkningen sitt til at forfallet ble stort ved å forsyne seg av materialene fra ruinen. Hele og deler av hus ble bygget med stein fra teatret. Dette ble stoppet på 1600-tallet, hvor de også startet med å restaurering av arenaen. I starten av teatrets tid ble det brukt til gladiatorkamper og henrettelse av kristne. Da disse fornøyelsene gikk av mote, startet man med andre formål på arenaen, og det var bl.a; tyrefektning, dueller, festning, oppvisning og utstillinger.

I 1913 var det for første gang en operaforestilling her. Det var Verdis Aida. Siden begynnelsen av 1980-årene har det her vært program nesten hvert eneste år, men i de mange første årtier skiftet det stadigvekk reportoar, og det var konstant opera her, både kjente og ukjente fremføringer. Nå fortiden er arenaen i Verona ikke mer et sted, hvor man ser nye eller mindre kjente operaer, men hjemstedet for de største klassiske av Verdi, Puccini, Bizet og en enkel eller to andre komponinster. Skal man snakke om fornyelse av arenaen, er det i disse dager kun snakk om scenografien, som ofte er meget eksperimentell og moderne.

Arenaen i Verona er uten tvil verdens største opera. Det gamle amfiteatret kunne i romesk tid ha plass til 25 000 tilskuere. Endel av plassene bak scenen brukes ikke idag, men til gjengjeld bruker man idag selve teatrets forhenværende scene (parterre), som tidligere var ment for løver, kristne, gladiator og annet godfolk. Det er nå plass til opp mot 22 000 tilskuere, hvorav de fleste sitter på de orginale steintrinn langs sidene.

Det er vanskelig å danne seg et begrep av arenaens enorme størrelse uten å ha vært der, men man kan prøve å forestille seg 300- 400 sangere og statister som er på scenen, og den fantastiske akustikk gjør at hele teatret kan høre uten elektroninsk hjelpemiddel, og at publikum får tildelt lys når de kommer, og de blir oppfordret til å tenne disse i mørket innen første akt, for å hedre de kristne som led en martyrdød.

www.arena.it

 
search map