Kun opphold
+Fly & opphold
Nyhet
Loading
Loading
Voksne
Barn
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Rom / leilighet 1
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Flere søkemuligheter
0
Henter innhold

Toscanas lillebror?

Man hører ofte påstanden at Umbria er en mindre og billigere utgave av Toscana. Det er på mange måter både urettferdig og feil. Du velger ikke Umbria for å spare penger, men fordi det er så mye annet her enn i Toscana. Men på ett vesentlig område er sammenligningen korrekt, for som i Toscana ligger de spennende byene tett i Umbria, og med en noenlunde sentral beliggenhet vil du få mange gode utfluktsmuligheter.

Toscana Sardinia Sicilia Abruzzo Aostadalen Puglia Basilicata Calabria Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Liguria Lombardia Marche Molise Piemonte Syd-Tirol Umbria Veneto Kart over Italia

Du finner også det autentiske Italia i Umbria

Leter du etter stemningsfulle, smale gater uten annen trengsel enn den skapt av de lokales gjøremål? Higer du etter hintet av historisk forfall som er uunngåelig i det autentiske Italia? Setter du pris på den hjertelige og familiære gjestfriheten fremfor femstjerners, moderne hotellkomfort? Da finner du det i Umbria.

Leter du etter det autentiske Italia i naturen er ikke en reise til Umbria forgjeves. I det store, vakre området Monti Sibillini forenes lavere fjell, brusende elver, skogområder og en rik fauna i herlig harmoni. Området er også kjent for de flotte dalene og innsjøene. Elva Tiberen renner gjennom nydelige landskaper som samtidig skaper en reise gjennom historien. 

Ferie for to

Står drømmen om en romantisk ferie øverst på ønskelisten så er Umbria et opplagt feriemål. Her er mulighetene for å kombinere romantikk med et bredt kulturelt utvalg og god mat uendelige. Kombinér romantikk med regionens store utvalg av severdigheter og ta din elskede i hånden og opplev natur, gastronomi og prektig kultur sammen.

Umbrias vakre hovedstad Perugia er en garanti for en dag i romantikkens navn, og romantikken lever videre i de mange små byene rundt i regionen som i dag fortsatt bærer spor etter etruskernes tid.

Les mer om Umbria

Byer

Du kan velge fra en lang liste over spennende byer å besøke i Umbria – flere arkitektoniske perler fra middelalderen er å finne rundt omkring regionen, i tillegg til et stort antall kunstsamlinger.

Gubbio er en av Umbrias eldste byer, og byr på mange velbevarte monumenter som vitner om byens store fortid. I Gubbio finner du f.eks et romersk teater, basilikaen Sant'Ubaldo, katedralen og mye mer.

Umbertide, kjent for sin moderne kunstsamlinger, er enda en fasinerende middelalderby med borger og flotte kirker.

Città della Pieve ved Trasimenosjøen menes å være grunnlagt av etruskerne. Her kan du beundre flere interessante monumenter fra middelalderen og andre epoker.

Perugia er Umbrias hovedstad. Byen var en av etruskernes viktigste byer og på et tidspunkt var den større enn selve Roma. Her finnes mange interessante monumenter, men byen er også kjent for den internasjonale og meget anerkjente jazzfestivalen "Umbria Jazz", hvor flere store navn fra hele verden opptrer hvert år. Byen har også en internasjonal sjokoladefestival, som er godt besøkt av sjokoladeentusiaster.

Orvieto har du kanskje hørt om på grunn av hvitvinen med samme navn. Også denne byen er oppført av etruskerne. Domkirken er en av byens hovedattraksjoner.

Todi ligger flott i det lett kuperte og grønne landskapet. Man mener at byen ble grunnlagt 2700 år før Kristi fødsel. Både etruskerne og romerne har etterlatt mange minnesmerker her.

Montefalco er en by som også gir navn til en av Umbrias ypperste rødviner, Montefalco Sagrantino. Byen er ganske liten, men er blant annet kjent for å ha en fantastisk utsikt over landskapet.

Polino ligger på mer enn 800 meters høyde. Her finner du bygninger fra 1500 og 1600-tallet.

Spoleto har bevart sitt antikke preg med tydelige spor av romernes innflytelse. Byen var i sin tid også under lombardisk innflytelse. Domkirken, en romersk bro, basilikaen og den romanske kirken Sant'Eufemia er blant hovedattraksjonene.

Norcia er kjent for sine fremragende skinker og pølser av svin og villsvin. Mange av byens monumenter har tatt litt skade av jordskjelvene som rammer området iblant. Byens domkirke er fra Renessansen. Et besøk i Norcia er ofte også et kulinarisk besøk, hvor du får gode muligheter for å smake på det lokale, deilige umbriske kjøkkenet.

Du har sikkert hørt om Assisi i forbindelsen med den hellige Frans av Assisi. En stor del av byen består av bygninger fra middelalderen, så du kan absorbere historien og få en idé om hvordan livet i Italia var på den tiden.

Historie

Etruskene grunnla flere av byene i Umbria, og de har etterlatt seg mange spor i denne flotte regionen. Umbria bærer også preg av det store Romerriket, noe som lett kan sees i form av byens urbane planlegging, romerske teatre, broer og basilikaer.

Ellers er Umbria et fantastisk sted hvis du ønsker å "oppleve" middelalderen med egne øyne. Regionen er meget rik på flotte og imponerende byggverk fra denne fascinerende tidsepoken.

Renessansen er en annen periode som også har satt sine spor i Umbria. Flere av byene bærer preg av denne epoken, og det er ikke uvanlig å se forskjellige tidsepoker møtes i arkitekturen rundt om i regionen.

Sol og strand

Dersom du ønsker å bade under et opphold i Umbria, må det nesten bli i en av regionens innsjøer, som f.eks Trasimenosjøen, da Umbria ikke har noen kystlinje. Trasimenosjøen ligger tett på regionshovedstaden Perugia, er blan Italias største innsjøer og innbyr til seilsport og avslapning med sol og strand som fremtredende ingredienser. Skulle innsjøens strender og varme, rene vann ikke være nok kan du besøke naboregionene Marche og Toscana sine lange, deilige sandstrender ved kysten.

Naturopplevelser

Vil du kombinere imponerende historiske monumenter med flotte naturopplevelser kan Umbria by på alt hjertet måtte begjære.

Trasimenesjøen er for eksempel et flott område der du også er tett på Perugia.

Monti Sibillini er et flott og stort område med lave fjell, brusene elver, skogsområder og en rik fauna. Området er også kjent for flotte daler og sjøer.

Elva Tiberen renner gjennom det flotte landskapet, og er samtidig en reise gjennom historien.

Mat og vin

Umbria er berømt for sitt gode kjøkken som ofte har et visst rustikt preg, men som ikke desto mindre byr på lekre råvarer.

Regionen er kjent for sine fremragende trøfler og annen god sopp. Linser fra Castelluccio er en annen berømthet.

Fisk & skalldyr: Fisk på menyene i Umbria vil som oftest bety ferskvannsfisk som ørret, karpe og ål. Men i Italia er man sjeldent langt fra havet, så det er fullt mulig å få tak i saltvannsfisk også.

Kjøtt, vilt & fjærkre: Det er på dette området av Umbrias kjøkken virkelig utfolder seg. Deilige retter med vilt, som f.eks duer, villsvin og vaktel, dekker bordene og byr opp til en smaksfest uten like. Dere kan også nyte de verdsatte perlehønsene.

Pølser & skinke: Corallina di Norcia og Prosciutto di Norcia er to fremragende produkter, henholdsvis pølse og skinke, som er godt sammen med et stykke brød, en god lokal olivenolje og litt ost. Faktisk er nettopp byen Norcia så kjent for sin produksjon, at "norcineria" er et vanlig navn på diverse pølser og skinker på italiensk.
Mazzafegato er en annen pølsespesialitet som lages av svinelever.

Ost: Det produseres hovedsakelig Pecorino ost, altså fåreost, i Umbria. Det finnes flere gode lokale varianter, sjeldent kjente utenfor bygden de er produsert i, men likefullt deilige og kvalitetsrike.

Søtsaker: Tørket fiken og sjokolade er blant noen av søtsakene som verdsettes i Umbria. Perugia er kjent for sin gode sjokoladeproduksjon.

Vin & vingårder: Det produseres to spesielt gode rødviner på lokale druer i Umbria; Montefalco Sagrantino og Torgiano. Det produseres også andre gode rødviner på internasjonale druer, som f.eks Merlot.
Av hvitvin er Orvieto blant de mest kjente. Men dere kan også finne flere gode Chardonnay-baserte hvitviner fra Umbria fra de siste par årene.
Gode vingårder i Umbria er f.eks Lungarotti, Colpetrone, Perticaia, Caprai, Colli Armerini, Le Poggette og Castello della Sala.

Sjul teksten
 
 
search map