Palio

Palio er syntesen av å være seneser, og den som ikke har opplevd et palio, kjenner ikke Siena. To ganger i året, når denne mer eller mindre vennskapelige rivaliseringen sitt høydepunkt i palioen, hvis ytre er et hesteløp med ti deltakere på verdens vakreste torg, Piazza del Campo, som for anledningen er dekket med jord og dermed forvandles til veddeløpsbane.

Å beskrive palioen er en umulig opgave. Du kunne liksågodt forsøke å definere kærlighet, tro eller meningen med livet. Det ville heller ikke være galt å si at for en ekte seneser inneholder palioen alle disse tre komponentene.

En by for seg selv

Siena er ikke som noen annen by i verden, trolig oppfatter de innfødte seg som senesere når de står overfor florentinerne, milanesere, romere eller andre italienerne, men i det øyeblikket de er innenfor Sienas murer, er de innbyggere i 17 selvstendige stater med presise grenser, flagg, skytshelgen, nasjonalsang, nasjonalmuseum, kirke, myndigheter, forvaltningsorganer og grunnlov. Disse "nasjonene" heter contrade og når du går på gatene i Siena, vil du på mange hjørner se små tallerkener med dyresymboler som indikerer grensene. Alle contradene eie fast eiendom (leiligheter, hus, land, osv.). Contradaet er også en sosial organisasjon: Medlemmer støttes materielt og moralsk, det er dansekvelder, bingo lørdag ettermiddag, aktiviteter for barn, utflukter osv Contrade er også svært opptatt av utmerkelser og titler. Man påpeker alltid med stolthet de aristokratere som er beskyttere og de contradere som har fått titlene på en eller annen monark, bruke dem også konsekvent. I det hele tatt, så kommer det mye frem i fremtoningen: å holde de fineste feiringen, å dekorerer "hovedgaten" sin vakrest osv.

Mer enn bare et løp

To ganger i året, når denne mer eller mindre vennskapelige rivaliseringen har sitt høydepunkt med palioen, hvis ytre er et hesteløp med ti deltakere på verdens vakreste torg, Piazza del Campo, som for anledningen er dekket med jord og dermed forvandlet til veddeløpsbanen. Løpet arrangeres den 2. juli og 16. august på kvelden og tiltrekker seg hvert år tusenvis av tilskuere, men i utgangspunktet løpes palio gjennom hele året, som seneserne selv sier. Det kan godt være at hestene galopperer fire ganger rundt påstedet på ca. 1½ minutt de to dagene i året, men forberedelsene til det neste og diskusjonene i forkant har ingen sesong. Gleden av en seieret palio, smerten av tapet, spesielt hvis arvefienden (for det har jo enhver nasjon) har vunnet, nervøsiteten før løpet, festene før og etter løpet og så videre er utenkelig for et moderne meneske. Men seneserne er heller ikke moderne mennesker.

Noen tips

Hvis du ønsker å oppleve en palio, anbefaler vi at du først lese minst en bok om emnet (se nedenfor), og deretter oppholde deg i Siena minst tre dager før løpet. Kommer du til byen på selve dagen, forstår du ingenting, og risikoen for at det hele bare virker kaotisk, absurd og latterlig, er overhengende. Da er det bedre å holde seg borte. Husk at både "utlandssenesere" som turister ønsker å bo i Siena fra 29. juni til 2. juli og 13-16 august, derfor er mange hoteller opptatt på disse dagene opp til ett år før.

Palio er syntesen av å være seneser, og den som ikke har opplevd en palio, kjenner ikke Siena.

Litteratur Forslag:
- Inge Lise Rasmussen, Den senesiske palio en ritus og dens historie, København 2002
- Anne Vittrup Meisner, PALIO - paradoks og paradigmet. En kulturanalyse av et middelaldersk hesteløp i Siena, Spesial fra Universitetet i København 1996
- Alan Dundes & Alessandro Falassi, La Terra i Piazza. En tolkning av Palio i Siena, Siena 2005 (1972)