Kun opphold
+Fly & opphold
Nyhet
Loading
Loading
Voksne
Barn
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Rom / leilighet 1
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Flere søkemuligheter
0
Henter innhold

Pistoia er formodentlig den minst besøkte av Toscanas førstedivisjonsbyer. Men byens Duomo, Battistero og Campanile tåler sammenlikning med tilsvarende i Pisa og Siena, og komplementeres dessuten av fantastiske, romanske prekestoler i tre av byens andre kirker. Pistoia hadde i gamle dager et voldelig rykte; Michelangelo kalte innbyggerne "Himmelens fiender", og Machiavelli mente at de var "oppdratt til mord og krig". Ordet for pistolene fra 1500-tallet menes å ha kommet fra noen små dolker fra Pistoia, kalt pistolese. Men Pistoias voldelige rykte sjenerte ikke Firenze, som byen stod i et vasallforhold til gjennom mesteparten av middelalderen. I dag er Pistoia mest kjent for sine grønne fingre; byens planteskoler er noen av de største i Italia.

Toscana Sardinia Sicilia Abruzzo Aostadalen Puglia Basilicata Calabria Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Liguria Lombardia Marche Molise Piemonte Syd-Tirol Umbria Veneto Kart over Italia

Strategegisk plassering med lite gjester

Med sin beliggenhet mellom Firenze og Lucca, skulle man tro at byens gater ville bugne av gjester. Men, det er så å si aldri tilfelle. Dette til tross for at Pistoia også har sin historie, praktfulle bygninger, kunst og stemning.

Les mer om Pistoia

Karakteristikke butikker

Byens historiske sentrum er en skattekiste for dem som interesserer seg for middelalderen, og spesielt området rundt den eldgamle markedsplassen er i særklasse. Her foregår det handel fra morgen til kveld -noe som er blitt gjort i alle år- og mange av butikkene har fremdeles den karakteristiske store disken i stein som går ut mot gaten (fenomenet stammer fra middelalderen).

Piazza del Duomo, Pistoias vakre hovedtorg, er en åpenbaring med Campanilen, en gang et lombardisk utkikkstårn, strålende i midten. Det gotiske Battistero (1338-59) i Pistoia er også en fornøyelse å beundre utenfra (designet av Giovanni Pisano), men innvendig er det ikke like interessant. Palazzo dei Vescovi er hjemstedet for Museo della Cattedrale, hvis mest fornemme verk er Ghibertis "Apostelen Jakobs Relikvarium" (1407). Det nærliggende Palazzo Comunale er også et museum, Museo Civico, som hovedsakelig huser verk av mindre malere fra de siste 600 årene.

Kaféer og markedsdager

Her finnes også mange spisesteder og kaféer, hvor man kan nyte gatelivet med et glass eller en flaske vin.

Det er markedsdag i mange av byens gater og på de større plassene hver onsdag og lørdag.

Domkirken

Pistoia er rik på historie og tilbyr sine besøkende et hav av arkitektoniske attraksjoner, og byen har bl.a. flere spennende kirker. Gjennom et flisbelagt inngangsparti med en vakker Madonna og Barn av Andrea della Robbia kommer man inn i Duomo. Det første man ser er døpefonten av Benedetto da Maiano rett innenfor døren, og gravmælet (1337) over Cino da Pistoria, diplomat, lærer, dikter og venn av Dante (høyre sideskip). Begge overskygges av Apostelen Jakobs alter (1287-1456) i Cappella di San Jacopo (høyre sideskip), Italias kanskje mest fornemme sølvalter på nesten et tonn og dekket av 628 figurer. Flere kunstnere har medvirket i Pistoias domkirke er Cappella del Sacremento (til venstre for høyalteret) med en byste av Donato de' Medici av Antonio Rossellini og en Madonna og Helgener (ofte tildekket), påbegynt av Verrocchi og gjort ferdig av Lorenzo di Credi.

Andre interessante kirker

Dersom du ser Pistoias andre kirker i følgende orden kan du studere den kronologiske utviklingen i de tre prekestolene, som markerer et skille i italiensk skulptur. Hver prekestol viser den voksende selvtilliten hos mestrene, hvis gjenopplivelse av de klassiske idealene banet vei for renessansen. Prekestolen i San Bartolomeo fra det 12. århundret er av Guido da Como (1250). På 700-tallet lå San Giovanni Fuorcivitas utenfor byen (fuori città). Prekestolen fra 1270 er av Guglielmo da Pisa, en elev av Giovanni Pisanos far, Nicola (Giovanni er mester for vievannskarene, de Fire Kardinaler). Legg også merke til Luca della Robbias "Elisabeth besøker Maria" på venstre vegg. Den beste av de tre prekestolene er den i Sant'-Andrea av Giovanni Pisano (1301), som overgår selv prekestolen i Pisas Duomo, som han begynte på året etter. 

Sjul teksten
 
 
search map