Kun opphold
+Fly & opphold
Nyhet
Loading
Loading
Voksne
Barn
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Rom / leilighet 1
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Flere søkemuligheter
0
Henter innhold

Kunst og gastronomi

Pienza er like kunstnerisk som liten og fredfull. Det er ikke uten grunn at byen er blitt brukt som kulisser til mange filmer, deriblant Zeffirellis "Romeo og Julie", "Bryggeren" og "Den engelske pasienten". Dem som ikke er interesseert i byens skjønnhet, kommer ikke forgjeves dersom de setter pris på god ost. I åsene rundt Pienza produseres noen av de beste pecorino -fåreost- som fremstilles i Toscana.

Toscana Sardinia Sicilia Abruzzo Aostadalen Puglia Basilicata Calabria Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Liguria Lombardia Marche Molise Piemonte Syd-Tirol Umbria Veneto Kart over Italia

Er man allergisk mot turister, skal man passe på å enten komme hit tidlig om morgingen eller om kvelden, for på dagtid er mesteparten av byen mildt sagt velbesøkt, og det er ikke mye plass å kunne fordele seg på.

Byen er et sjeldent eksempel på en gjennomført renessansebyplan. Pienza representerer et levende eksempel på hvordan man har forsøkt å skape en ideell leve- og regjeringsmodell ved å utarbeide en oppfattelse av byen som kunne tilfredsstille de konkrete ønsker om fredlig og utbytterikt samliv mellom mennesker.

Les mer om Pienza

Byens hovedtorg er Piazza Pio II, og her finner man domkirken, Palazzo Piccolomini, Palazzo Borgia og rådhuset -er konstruert av arkitekten Rossellino-. Andre boliger og paleer ble deretter bygget rundt hovedbygningene. De ligger spredt rundt i alle retninger, og alle er bygget elegant og raffinert i stil med de opprindelige bygningene rundt hovedtorget. Dette har blitt gjennomført under stor kontroll av arkitekten Pietro Paolo del Porrina fra Siena.

Domkirken ble bygget ovenpå en eldre kirke som var tilegnet Jomfru Maria i siste halvdel av 1400-tallet. Apsis ble bygget mot landskapets skråning, da det var ønske om å utføre et meget bredt skip, samt samtidig ha et torg som representerer alle idealer for proporsjonene. Men, det store fundamentet var ikke nok til å stabilisere kirken da det var et jordskred her. Kirken er idag blitt konsolidert, og er noenlunde på sin plass. Kirken ytre minner om Albertis arbeid fra Firenze, men man kan tydelig se at det er Rossellinos sitt arbeide. Kirkens indre rom er delt i tre skip, og er inspirert av gotiske linjer med slanke søyler, hvor man har takets krysshvelvinger. Apsis belyses av spissbuevinduer, og kirketårnet har en åttekantet plan og hviler på en antikk krypt.

På torgets venstre side ligger presteboligen, også en bygning med linjer som var typisk for siste halvdel av 1400-tallet. Her ligger idag byens museum, og i dets lokale er det utstilling av arkeologiske funn fra de utgravinger som har blitt foretatt i området, samt kunstverk, malerier og annet interiør som opprindelig var i domkirken.

Ved siden av presteboligen står Palazzo Borgia, som idag kalles bispens palee Palazzo del Vescovo. Pave Pius II beordret dette paleet oppført til sin tilhenger, kardinal Rodrigo Borgia, som senere ble pave under navnet Alexander VI. Bemerk hvordan søylegangene blir lavere og lavere mot paleets tak, og presser de guelfiske mønstrene ved vinduene på den høyeste etasjen. Paleets indre gård er også verdet å besøke med dens søylegang, hvor brobuene ligger.

Også rådhusets stil svinger mellom de solide middelalderlige linjer og Renessansens nye følsomhet. På loggiaen med dens tre brobuer hviler en søyleorden som åpner seg i smale avlange todelte vinduer med tuffmarmor. På høyre side står klokketårnet med sin guelfiske murkrone.

Sjul teksten
 
 
search map