Kun opphold
+Fly & opphold
Nyhet
Loading
Loading
Voksne
Barn
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Rom / leilighet 1
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Flere søkemuligheter
0

Henter innhold

Firenze - smak på navnet. Hva får det deg til å tenke på? Kunst? Kultur? Mat? Vin? Skjønnhet? Stemning? Historie? Storbyliv? I så fall har du rett. Firenze, regionshovedstaden i et av Italias vakreste områder, Toscana, har alt du kan ønske deg til en perfekt langhelg eller storbyferie.

Reis på storbyferie til renessansens vugge

Firenzes historiske sentrum er forholdsvis lite, men tettpakket med severdigheter og opplevelser. Det gjør det lett å utforske byen til fots, og å utforske Firenze er en sann fornøyelse som frakter deg tilbake i tid.

Firenzes historie er like storslått som den er turbulent. Byen var en av de rikeste i middelalderen, og anses vanligvis for å være renessansens fødested. Renessansen var en åndelig vekkelse innen kunst, kultur, litteratur, teknologi og utdannelse som skylte over Europa fra 1400-tallet til 1700-tallet. Vekkelsen dreide seg kort sagt om at mennesket ble sentrum i vårt verdensbilde fremfor Gud. Dette skapte grunnlaget for en stor del av våre moderne tenkemåter, og i lys av dette kan Firenzes betydning for Europas og hele den vestlige verdens utvikling neppe overvurderes.

Firenze var underlagt den mektige Medici-familien flere ganger i løpet av 15- og 1600-tallet. Familien kjempet seg fra rikdom til kongelig status på imponerende vis, og har fostret adskillige paver. I en kort periode på 1800-tallet var Firenze til og med hovedstad i det som den gang het "Kongeriket Italia", og byen har rommet utallige revolusjoner.

Severdigheter i Firenze


Opplev florentinernes butikkliv på Ponte Vecchio
Du glemmer aldri det fascinerende synet av Ponte Vecchio ("Den gamle broen") som umiddelbart transporterer deg tilbake til en eventyrlig, italiensk middelalder. Det er nemlig fortsatt fullt liv i butikkene på broen, der generasjon etter generasjon har drevet sine butikker. Før i tiden var det vanlig at butikkene ble bygget på broer, men denne tradisjonen har stort sett forsvunnet, men i Firenze har denne tradisjonen blitt bevart og bidrar til byens sjarm.

Hvis du var en florentiner på jakt etter kjøtt i gamle dager ville du mest sannsynlig tatt turen til Ponte Vecchio, der slakterbutikkene lå. I dag er det først og fremst smykker, kunst og suvenirer som selges langs den stemningsfulle broen.

Broens historie er like rik som Firenzes, og mange bemerkelsesverdige fakta knytter seg til den. Eksempelvis ble alle broene i Firenze bombet av tyskern under 2. Verdenskrig unntatt Ponte Vecchio. Det sies at broen ble skånet som følge av direkte ordrer fra Adolf Hitler.

Utrykket "bankerott" menes også å ha oppstått blant Ponte Vecchios forretningsdrivende. Legendene sier at en selger ikke kunne betale gjelden sin, og fikk derfor sitt bord (italiensk: "banco") ødelagt (italiensk: "rotto") av soldater. Han brukte vanligvis bordet til å legge frem varene han solgte på broen, og uten bordet kunne han ikke selge varene, og tjente dermed ingenting. Den stakkars mannen var bankerott. Uttrykket kan også muligens spores tilbake til "banka" (bank) "rotta" - altså "ødelagt bank".

Møt renessansemennesket David på storbyferie i Firenze
Flere av verdenshistoriens mest betydningsfulle kunstverk kan oppleves i Firenze. Et av dem er marmorstatuen David, som ble utformet av billedhuggeren Michelangelo i perioden 1501-1504. David forestiller en ung, vakker mann som både utstråler ro og aggresjon: ansiktsuttrykket er fattet, men neseborene er utvidete, pannen rynket og blikket trassig. Hendene og hodet er relativt store i forhold til resten av kroppens proposjoner, noe som symboliserer styrke og klokskap. I renessansen var det et stort fokus på intellektet og det åndelige, da man var inspirert av de gamle greske filosofene.

David står som et symbol på det perfekte renessansemennesket; intelligent og sterk - rolig, men klar til kamp hvis noe skulle true. Han ble essensen av menneskelig skjønnhet i renessansens øyne, og du kan beundre ham på Accademia di Belle Arti di Firenze.

Langhelg i Firenze?


Da Firenzes historiske sentrum som sagt er relativt lite er en langhelg faktisk en perfekt måte å nyte et uforglemmelig og deilig opphold i Firenze.

Du må selvfølgelig få sett Ponte Vecchio, og Michelangelos mesterverk David er også et must. Boticellis malerier og deres overveldende skjønnhet kan du beundre på Uffizi-museet.

Få mest mulig ut av storbyferien: Utforsk Firenze på spasertur
Men hvis du virkelig vil nyte din langhelg i Firenze, råder vi deg til å unngå sjekkliste-metoden, der du går målrettet fra den ene severdigheten til den andre. Firenze oppleves aller best på rolige spaserturer, for eksempel i det avslappede Oltrarno-kvarteret. Her finner du mange små unike verksteder der håndverkerne lager produktene sine. Ta også turen forbi byens livlige marked Mercato Centrale, som kan minne om en sydlandsk utgave av fisketorget i Bergen - bare større, mer historisk og med mange flere og mer varierte muligheter for å fryde både øyet og ganen. Absorber den pulserene stemningen, og vurder om ikke du skal benytte muligheten til å smake på lekker - om ikke billig - og lokal cuisine. Prøv for eksempel trøffelbaren i andre etasje, eller hva med et godt glass toscansk rødvin og en kjapp matbit før middagen?

Et romantisk mini-cruise med gondol lang Arno-elva er også en fin måte å få oversikt over byen på samtidig som du får slappet av. På noen av turene får du servert et glass kjølig Prosecco, og mange av guidene kan fortelle fargerike historier om hva som har foregått i Firenze gjennom tidene.

Og hva du enn gjør må du ikke gå glipp av de mange trattoriaene, gelateriene og vinbarene, som tilsammen gjør livet i Firenze så nytelsesfullt - eller "dolce" (søtt) som italienerene sier. Les mer om hva du kan forvente deg av gastronomiske nytelser i Firenze nedenfor.

Lokal mat og drikke gjør din storbyferie i Firenze ekstra "dolce"

Toscana er mest sannsynlig det originale hjemstedet for den italienske matkulturen som vi kjenner den i dag, og regionens viner er verdensberømte for deres kvalitet. I Firenze kommer du ikke til å mangle muligheter for å nyte perfekt italiensk mat i alle prisklasser, og ditt glass vin til maten vil ofte være en opplevelse i seg selv.

Sett deg ned ved et av de klassiske, rødrutede bordene på et av Firenzes sjarmerende trattoriaer, og nyt den berømte Fiorentina T-bone-steken, eller en stuing med viltkjøtt som kokken har brukt timesvis på å tilberede. Et glass eller to av en lokal, smakfull Chianti er ikke akkurat det verste du kan ha stående på bordet foran deg heller.

Mange av de lokale ingrediensene florentinerne bruker i maten i dag har ikke endret seg på flere århundrer. Prøv den lekre forretten pappa col pomodoro (brødstykker vendt i ferske tomater) og forestill deg at denne retten har gått i arv fra generasjon til generasjon gjennom Firenzes historie.

Gled deg til en fantastisk storbyferie i Firenze med In-Italia - vi er dine eksperter på Italia.

 
search map