Den gode maten i Toscana

 
Kun opphold
+Fly & opphold
Nyhet
Loading
Loading
Voksne
Barn
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Rom / leilighet 1
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Flere søkemuligheter
0

Henter innhold

Det er mange gode grunner for å reise til Toscana. Det billedskjønne landskapet, de kunstneriske små og store byene, de nesten uuttømmelige kulturelle tilbudene, samt selvfølgelig mat og vin.

Der er ikke uten grunn at det er skrevet så mange kokebøker om toscansk mat, og enkelheten både forbløffer og begeistrer. Vi kan nesten si at det gjenspeiler mentaliteten i Toscana: rett frem, enkelt og full av nytelse. Man får straks følelsen av at kjøkkenet er et autentisk uttrykk for en bondekultur hvor de lokale råvarene står i sentrum. Det er fasinerende i hvor høy grad tradisjonen preger maten i Toscana, og i hvor liten grad fremmed mat har fått innpass. Hvite bønner spiller fremdeles en stor rolle, og det typiske usaltede brødet brukes på mange måter innenfor matlaging, og de lokale får vann i munnen av den lokale kålen cavolo nero. Utenlandske restauranter er her ytterst sjeldent, ja faktisk ikke eksisterende utenfor de store byene.

Det er faktisk vanskelig å spise dårlig i Toscana -så sant man ikke faller for en stor turistfelle i Firenze eller ved Det Skjeve Tårnet i Pisa-, og det største problemet er som regel oftest valget, både mellom hvilken restaurant og hvilke retter når man først har satt seg ned. Og vi snakker ikke om hvor vanskelig det kan være å velge vin, for Toscana fremstiller jo noen av verdens beste vin. En sann nytelse krever fordypelse, noe som kan være vanskelig dersom man kommer med bil. Derfor kan vi på det varmeste anbefale at man bor et sted hvor man spiser -og drikker- godt.

Gjennom mange års reise og lange opphold i Toscana har vi spist uttallige ganger på flere restauranter enn vi kan huske -og drukket mer vin enn vi tør tenke på-. Fra den bakgrunnen presenterer vi her stolt et lite utvalg av steder hvor vi har bodd, og hvor maten har vært meget god -også innenfor toscansk målestokk-. Vi har selvfølgelig mange flere forslag, så det er bare å ta kontakt for å finne ut av mer.

Albergo Quattro Gigli: Det er vanskelig å skjule begeistringen over dette hotellet som på alle måter representerer det toscanske kjøkken. Skulle det velges ett sted som presenterer alt det beste ved Toscana, så ville det bli Albergo Quattro Gigli.

Her kan man nyte et velmøblert og stemningsfult hotell med beliggenhet i en oversett middelalderby midt i Toscana, og her serveres fantastisk mat i flotte lokaler. Legger man videre til elskverdigheten, fantastisk vinkjeller og en flott utsikt fra den intime hagen, så er vi nesten der. Her er det også mulighet for å ta del i matlagningskurs.

Hotel Sovestro: Ca 20 minutters gange fra San Gimignano ligger Hotel Sovestro med utsikt over vinmarkene. Det startet for mange år siden som restaurant og pizzeria, deretter kom rommene, videre valgte man å satse på den ekte toscanske maten og avskaffet pizzaen, så.... For å gjøre en lang historie kort, så er Hotel Sovestro den gode historien om konstant fremgang og forbedring. Tre generasjoner av Failli-familien arbeider nesten døgnet rundt, selv Alfredo med årgang fra 1920 serverer hver dag i restauranten! Så godt som hvert år kan man se forbedring av kvaliteten på hotellet.

Restauranten står for vellaget toscansk mat, som er i utgangspunktet tradisjonelt, men ikke mer enn at det er plass til nytenkning og kreativitet. Vi er noen som gjevnlig kommer tilbake for å spise den mest ydmyket hovedretten på menyen; kyllingbryst i vinsanto med druer -det er billig, og fantastisk godt!!-. Liker man dessert, så kan man prøve kake med fyll av varm sjokoladesaus og vaniljekrem, samt mye, mye mer...

Agriturismo il Castagnolino: Dersom man foretrekker de små og intime stedene, god mat og hyggelig vertinne, så vil man falle pladask for Agriturismo il Castagnolino. Det gamle bondehuset er idag hjemmet til Marta og hennes mann Ivano, for ikke å glemme deres hund Sara og katten deres, Eva. Men huset er litt stort for dem, så de har innredet seks smakfulle rom.

Rundt huset har de en liten produksjon av safran, oliventrær og diverse aromatiske urter. Alt dette brukes i stort omfang i den deilige maten som blir servert her hver kveld til deres håndfulle antall gjester som nyter det enten i fellesrommet eller ute på terrassen. Det er imponerende hvordan de varierer rettene dag for dag, og hvor godt det smaker.

Agriturismo Montalbino: Toscana er kjent for sitt flotte landskap, men utsikten fra Agriturismo Montalbino blir man bare imponert over. Den kunstneriske klyngen med hus rommer idag flere leiligheter som leies ut på ukebasis, men her finnes også landbruksvirksomhet hvor Anna og Marco lager vin og olivenolje.

I skogen rett ved gården har de et oppdret av cinta senese, den typiske gamle toscanske griserasen som lever på en måte at våre hjemlige ideer og frittgående dyr er en skam. De går ikke bare rundt på markene, men de har også mange hektar med skog å hygge i. Kjøttet er meget velsmakende, og er man så heldig å kunne smake på den to år gamle skinken på gårdens lille restaurant La Lombricaia, får man en opplevelse for livet -det vil nesten smelte på tunga-. Det er også imponerende hvor mange retter de har på menyen på den lille restauranten, for også å nevne hvor godt det smaker, og hvor flott utsikten er fra terrassen.

Tenuta di Pieve a Celle: Misunnelse er en dårlig egenskap som man skal passe seg for, men det kan være vanskelig å ikke bli det når jeg besøker Fiorenza og Cesare på Trenuta di Pieve å Celle utenfor Pistoia. Så mye god smak og så mye mental overskudd samlet hos to mennesker vil være hardt å akseptere dersom de ikke var så sympatiske. Det kan fremdeles overraske oss at det ikker er dyrere å bo og spise her -det er virkelig verdt mye mer-.

Vi befinner oss på en bed & breakfast av en kvalitet som er er fullkommen. Fiorenzas kokekunst er utpreget toscansk og bassert på de gode lokale råvarene, som kunne vært i en restaurant i den tyngre prisklassen. Både matens kvalitet og dens presentasjone ligger et godt stykke over hva man kan forvente til den prisen. En siste liten bemerkning om deres innstilling; Fiorenza noterer nøye ned hva som blir servert de forskjellige kveldene, sånn at gjestene ikke skal få servert det samme hvis -eller skal vi si NÅR-, de kommer tilbake...

Villa di Capovento: Langt ute i skogen lå et lite hus... Vell, så langt er det ikke ute i skogen, det er faktisk kun tre km inn til Castellina in Chianti, og huset er de heller ikke mindre enn at det er plass til Daniela og Daniele, seks flotte rom og en stor spisestue. Det er nesten slående hvor mye Villa di Capovento minner om Tenuta di Pieve a Celle på nesten alle områder.

Også her er maten toscansk, og samtidig tradisjonell og raffinert, og den bærer preg av de gode lokale råvarene som ofte kommer fra familiens egne produksjon. Deres olivenolje er meget fremragende, og i hagen bugner masser av krydderurter. Daniela tilbyr også matlagingskurs, men vi vil ikke garantere for at man vil komme i nærheten av hennes nivå.

 
search map