Kun opphold
+Fly & opphold
Nyhet
Loading
Loading
Voksne
Barn
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Rom / leilighet 1
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Flere søkemuligheter
0
Henter innhold

Torino er hovedstaden i Piemonte, og er den fjerde største italienske byen etter Roma, Milano og Napoli. Byen ligger vakkert til, omgitt av grønne åser, den flotte elven Po og ved foten av de ruvende Alpene. Torino er faktisk en ganske velkjent by i Italia, en by som folk flest har hørt om, men aldri besøkt. Men etter de olympiske vinterlekene fant sted i byen i 2006, er byen for alvor blitt verdenskjent.

Toscana Sardinia Sicilia Abruzzo Aostadalen Puglia Basilicata Calabria Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Liguria Lombardia Marche Molise Piemonte Syd-Tirol Umbria Veneto Kart over Italia

historisk betydning og blått blod

For den historieinteresserte har Torino mye å by på. Byens historie er lang, da det er funnet bevis for at det allerede i år 300 f.Kr. fantes små landsbyer i området. I år 29 f.Kr. ble provinsen Augusta Julia Taurinorum (som navnet Torino kommer fra) etablert i området under Romerriket. I ca. år 1000 e.Kr. ble området en del av den fransk-italienske hertugdømmet Savoia, og den dag i dag kan du se det nære forholdet til Frankrike i form av byens galliske preg. I 1713 proklamerte hertugen av Savoia seg til Kongen av Piemonte og Sicilia (da Spania på dette tidspunkt ble tvunget til å avstå Sicilia), men i 1720 ble Sicilia byttet mot Sardinia, og kongedømmet Sardinia og Piemonte ble født. Torino var hovedstad i begge disse kongedømmene. I 1861 ble Italia forenet under én ledet av Kong Vittorio Emmanuele II, som kom fra hertugdømmet Savoia og Torino ble landets første hovedstad 1861-1865.

En av de interessante severdighetene i byen gjenspeiler nettopp byens kongelige betydning - Palazzo Reale (Kongepalasset). I dette praktfulle byggverket kan du oppleve en omvisning med guide, eller nyte de kongelige hagene bak palasset. I nærheten av palasset kan du også besøke barokk-kirken San Lorenzo, som tidligere var kongefamilien kirke.

Les mer om Torino

Viktig industri- og kulturby

For de fleste er kanskje Torino kjent som en viktig industriby. Byen har hatt stor økonomisk betydning for resten av Italia. Allerede i 1899, ble det berømte italienske bilmerke Fiat (Fabbrica Italiana di Automobili di Torino), grunnlagt i byen. Fiat er i dag en av de største bilprodusentene i Europa. Derfor er det ikke overraskende at du finner Italias museum dedikert til biler - Museo dell’Automobile Carlo Biscaretti di Ruffia, i Torino. På museet kan du beundre intet mindre enn 150 originale biler, inkludert den første Fiat som i 1907 vant verdens lengste billøp mellom Paris og Beijing.

En annen viktig kulturell attraksjon du kan oppleve i byen er det nasjonale film-museet, Museo Nazionale del Cinema, som med lyd og bilder tar deg inn i filmens magiske verden. Museet holder til i Mole Antonelliana, en flott bygning med et 113 meter høyt tårn som i dag er et symbol på byen Torino. Foretrekker du eldre historie framfor filmhistorie, så har byen også et egyptisk museum i Palazzo dell’Academia delle Scienze, hvor du finner den største samlingen av egyptiske gjenstander utenfor Egypt.

Dersom du ikke er spesielt kulturelt interessert, men foretrekker sport, så var Torino som nevnt vertskap for de olympiske vinterleker i 2006. Du kan besøke noen av byene (ca. 100 km utenfor Torino) hvor vinterlekene fant sted, eksempelvis Sestriere. Byens stadion, Stadio delle Alpi, er også hjemmebane for topplaget Juventus. Juventus, som lokalt er kjent som "La Vecchia Signora» (Den gamle damen), er en av verdens mest populære fotballklubber.

Slapp av i Parco del Valentino


Trenger du å slappe av etter de mange kulturelle inntrykkene, kan dette kan gjøres i Parco del Valentino, som er en nydelig grønn oase i byen, som strekker seg langs elven Po. Her kan du nyte lunsj på en av de mange snackbarer eller restauranter, eller bare spasere langs elven mens du lytter dens brus. Om du etter lunsj fremdeles skulle være litt sulten, kan du også velge å nyte en cappuccino og deilig sjokolade i en av de mange fasjonable kafeene som ligger langs byens hovedgate ,Via Roma. I samme gate kan du også shoppe, både i kjente merkevarebutikker og litt rimeligere butikker. I Torino har du gode muligheter for å følge den kjente tradisjonen med å nyte en aperitivo før middag. Grunnen til at denne tradisjonen oppsto her skyldes trolig delvis det faktum at det var her produksjonen av Vermut begynte i midten av 1800-tallet.

Sjul teksten
 
 
search map