Kun opphold
+Fly & opphold
Nyhet
Loading
Loading
Voksne
Barn
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Rom / leilighet 1
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Flere søkemuligheter
0
Henter innhold

Mest populære byer og områder i Marche

Se alle byer og reisemål i Marche

Finn noe for alle i Marche

Besøk Italias best bevarte hemmelighet og finn alt hjertet måtte ønske seg: 180km kystlinje med forskjellige typer strender, flere hundrede historiske, kulturelle og religiøse severdigheter, 71 historiske teatre og en fantastisk natur - regionen har to nasjonalparker, fire regionalparker, og fem naturreservater. Bestill ferieovernattingene deres i Marche med In-Italia og velg blant vårt håndplukkede utvalg.

Toscana Sardinia Sicilia Abruzzo Aostadalen Puglia Basilicata Calabria Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Liguria Lombardia Marche Molise Piemonte Syd-Tirol Umbria Veneto Kart over Italia

Prøv den gode maten og vinen i Marche

Et opphold i de såkalte Trøffeldalene i den nordlige delen av regionene er en fantastisk opplevelse som enhver gourmet eller naturelsker bør unne seg. Bor dere i trøffeldalene får dere også et godt utgangspunkt for dagsturer til noen av de klassiske byene i Marche, som Urbino og Urbania. Hvis dere er kulturinteresserte, så har Urbino spesielt mye å tilby. Vi bør heller ikke glemme det fabelaktige kjøkkenet og de gode vinene som regionen er veldig stolt av; Rosso Piceno og Rosso Conero og den verdenskjente Verdicchio fra området rundt byen Jesi.

Les mer om Marche

La naturen i Marche forbløffe dere

De mange vakre naturområdene i Marche – som Conero Naturreservat, "Gola della Rossa e di Frasassi" og Monti Sibillini Nationalpark – har masse å tilby. Førstnevnte tar utgangspunkt i kyststrekningens eneste fjell, Monte Conero. Fjellet er dekket av skog og det finnes flere stier og veier som er egnet til spaserturer og terrengsykler. Det er mange utsiktspunkter fra fjellet, hvorfra dere kan nyte Adriaterhavets horisont.

Naturparken "Gola della Rossa e di Frasassi" har mange klipper, samt de berømte dryppsteins-hulene Frasassi Grottene som ble oppdaget i 1971. Vi anbefaler på det varmeste å besøke disse, da det er en svært imponerende opplevelse.

Parco Nazionale dei Monti Sibillini strekker seg over 70 000 hektar, og omfatter 18 kommuner i Marche og Umbria. Her finnes mange meget gode turstier, blant annet en som går til den fantastiske fjellsjøen "Lago di Pilato" -ca 1500 m.o.h.-. Det er også mange småbyer i Sibillinifjellet med hver deres særpreg. På høysletten rundt den idylliske byen Montemonaco dyrkes linser som selges både i og utenfor Italia. Det produseres dessuten pølser, skinke, ost, honning m.m. i fjellene, som selges både fra forretninger og boder i småbyene.

I Marche finner dere dessuten mange interessante byer, store og små, som er preget av en behagelig og autentisk stemning (takket være at regionen ikke er så turistifisert), samt mange spennende severdigheter, spesielt fra middelalderen. Vi anbefaler å sette av tid til besøk i Ascoli Piceno, Macerata, Recanati, San Severino Marche, Urbino og Urbania. "Trøffelbyen" Acqualagna er et must for de trøffelglade – kanskje kombinert med et opphold i Trøffeldalene?

Byer

Ancona er regionens hovedstad og er en gammel havneby med flere romerske severdigheter som ruinenene av amfiteateret og Trajans triumfbue. Havnen i Ancona er en av Italias viktigste og største havner. Ved ankomst i Ancona, er San Ciriaco domkirken et av de første monumentene dere oppdager. Den troner høyt over havet, og er virkelig et flott syn. Ancona har de seneste år blomstret opp, da myndighetene har brukt masse ressurser på restaurering og oppussing av monumenter og torg, så byen er virkelig verdt et besøk.

Ascoli Piceno er regionens nest største by. Den ligger i innlandet på et høyt platå, og er omringet av to elver; Castellano og Tronto. Byen ble grunnlagt av picenerne, og beliggenheten ble valgt av strategiske grunner. Byen er meget flott, lys og stemningsfull, og har mange flotte torg. Den har dessuten mange severdigheter å by på, blant annet et arkeologisk museum, mange romanske kirker, middelalderkirker, bymuseum, kunstmuseum og mye mer.

Pesaro er komponisten Rossinis hjemby og er kjent for sin årlige Rossini-festival. Byen har også flere interessante monumenter, for ikke å glemme alle de flotte sandstrendene

Sirolo kalles i Marche for Adriaterhavets perle. Denne flotte, lille badebyen ligger 100 meter over havet, og fra torget midt i byen kan dere nyte en storslagen utsikt over Adriaterhavet. På klare dager kan dere til og med skimte Kroatias kyst. Sirolo har de seneste år blitt et mer populært feriested, ikke minst blant italienere,og det er ikke uten grunn. Denne lille og hyggelige byen er stemningsfull og sjarmerende med sine smale og brosteinsbelagte gater, blomsterkasser, kafeer og restauranter. Det finnes også noen veldig flotte strender ved Sirolo, og siden byen ligger høyt går veien ned til stranden gjennom den eventyrlige pinje-skogen. Den mest besøkte stranden er Spiaggia Urbani. Her finnes et godt utvalg av hyggelige restauranter og kafeer til rimelige priser, både private strender - hvor solsenger og/eller parasoll er obligatorisk - samt et lite stykke offentlig strand med dusj. Det er snakk om en liten bukt, hvor vannet som oftest er meget rolig, noe som gjør Spiaggia Urbani meget barnevennlig.

Den flotteste stranden med minst turister her, er San Michele. Her finner dere også private deler med parasoller, men den offentlige stranden er større enn Urbani-stranden. Her er ikke så mange barer, og i helgene er det roligere med langt færre mennesker enn det er på Urbani.
Stranden er dessverre ikke like barnevennlig, da vannet raskere blir dypt og stenene på bunnen er større enn på Urbani.
Sirolo anbefales dersom dere ønsker å tilføre badeferien en ekstra dimensjon av flott italiensk stemning og god natur. På den nordlige kystlinjen av regionen, rundt Gabicce Mare og Pesaro, kan dere finne fine og brede sandstrender - og Pesaro ligger en knapp 45 minutters kjøretur fra Urbino-området.

Numana er en liten badeby i meget idylliske omgivelser, og med utsikt til områdets største fjell; Monte Conero. Numana Alta er den eldste delen av byen, og er meget karakteristisk med sine smale gater og hyggelige stemning. Stranden i Numana er behagelig og bred. Langs strandveien finner dere et stort tilbud av restauranter og barer, og vannet i Numana har en flott og turkisblå farge.
Lengre inn i landet finner dere blant annet den interessante byen Cagli, som ligger flott til og har flere gamle paleer og kirker. Cantiano er en annen middelalderby med flott beliggenhet, og hvor de gamle bygningsverkene er velholdte. Også mange av de mindre, og ikke fullt så kjente middelalderbyene er verdt et besøk; både i området rundt Ancona, Macerata og nede i den sørlige delen av Ascoli Piceno.

Rundt Ancona finnes byer som; Offagna, Osimo og Castelfidardo, som alle har sin egen sjarm. Hva med å stikke innom Recanti (ca. 40 km fra Ancona) og oppleve det livlige lørdags-markedet og noen av byens mange severdigheter? En av Italias mest kjente diktere, Giacomo Leopardi, ble født her i 1798. Ikke langt fra Recanati ligger Porto Recanati, en hyggelig liten by helt ute ved kysten, med en herlig strandpromenade langs småstein-stranden som blir flittig besøkt i sommermånedene.

Befinner dere dere i området rundt Macerata, anbefaler vi å besøke Tolentino og Caldarola. Begge er små og sjarmerende byer. Tolentino kan skryte av den imponerende Basilica di San Nicola, og i Caldarola har middelalderborgen Pallotta. I nærheten av Tolentino ligger den hyggelige, lille byen San Severino Marche, som er en oversett liten skjønnhet og en vidunderlig by å spasere rundt i med en gelato i hånden.

Rundt Ascoli Piceno er byene Ripatransone, Offida, Sant'Elpido a Mare, Montefiore samt Montecosaro også å anbefale.
Selve byen Ascoli Piceno oppfattes av mange som den flotteste byen i Marche.

Urbania, som ligger i nærheten av Urbino, er en hyggelig by med et livlig kulturelt sentrum. Byen har flere monumenter, men er også kjent for sin tradisjonelle keramikk-produksjon.

Urbino kan med rette kalles en arkitektonisk perle. Byen er en overveldende flott opplevelse med storslåtte renessansebygninger. Det var her den betydningsfulle renessansefyrsten Fredrico de Montefeltro regjerte, og hans "Palazzo Ducale" er i dag en av Marches største severdigheter. Hva med en visitt i den verdenskjente renessansemaleren Rafaels barndomshjem? Eller en tur til Oratorio di San Giovanni, hvor dere får se flotte freskoer, malt av brødrene Lorenzo og Jacopo Salimbeni i starten av 1400-tallet, pryde veggene? Urbino er en kulturell skattekiste!

Historie

Marche har flere romerske monumenter, blant annet teatre og triumfbuer, som er velbevarte og vitner om regionens lange historie. Flere steder kan dere også få sett fascinerende monumenter fra middelalderen, samt slott og palasser. Mange byer har også et umiskjennelig renessansepreg.

Marche har vært bebodd siden bronsjealderen, men det vites ikke med sikkerhet hvem som bodde der på dette tidspunktet. Siden ble regionen bebodd av Picenere, som var noen krigere som snakket et språk som kunne minne om indoeuropeisk. Også etruskene og grekerne har satt sitt preg på regionen, hovedsakelig i sør. I den nordlige delen av Marche var de mer påvirket av gallerne. Derfor oppsto det en stor forskjell mellom nord og sør, deriblant også i språket, noe som dere den dag idag fremdeles kan høre ganske tydelig.

Marche var rundt 1520 delt i tre hoveddeler: Fyrstedømmet Urbino, Fyrstedømmet Camerino, samt Governo Generale della Marca. Sistnevnte var regjert direkte av paven, Camerino indirekte. I midten av 1500-tallet oppsto en ny administrativ form, som var sentrert rundt Marca d'Ancona. Noen bystater, f.eks Fano og Urbino ble fremdeles administrert av en lokal kardinal, men under kraftig innflytelse av paven.

Pavestaten var ytterst fiendtlig overfor handel og industrivirksomhet, blant annet fordi det ikke fantes lovgivning til regulering, så Marche måtte lide under en meget begrenset infrastruktur. Det foregikk stort sett ingen handel, og derfor ble det sosiale, økonomiske og kulturelle livet i regionen stengt for omverdenen (vi befinner oss nå på 1700- og 1800-tallet). Det fantes dog en form for kulturell forhold til omverden, og det var bøker som kom fra Venezia. Men disse ble mest brukt som samleobjekter, og sjelden lest. På 1700-tallet ble det åpnet akademier som introduserte de nye opplyste ideene, men disse gikk ikke helt inn blant befolkningen i Marche. Tross regionens manglende kulturelle og litterære utvikling, brukte man på 1700-tallet betydelige økonomiske ressurser på bygninger, og den store romantiske dikteren fra 1800-tallet, Giacomo Leopardi kommer tross alt fra Marche (Recanati).

Kanskje er denne historiske "innestengelsen" fra omverden en medvirkende årsak til at Marche fremdeles er lite kjent i utlandet?

Sol og strand

Marche er et godt utgangspunkt for en ferie med sol og strand, med litt for alle. Dersom dere ønsker å bade fra klipper er det muligheter for det, og her finner dere flotte sandstrender å ligge på også.

Strendene ved Numana, Marcelli og Porto Recanati er spesielt gode, men også strendene rundt den sjarmerende badebyen Sirolo er noe for seg selv. Sirolo ligger høyt, et stykke opp langs Monte Conero, og herfra går det mange stier og småveier som fører ned til vannet. Stranden ved Portonovo er også flott, ikke minst på grunn av de virkelig flotte og fredfulle naturomgivelsene.

Naturopplevelser

Ca 37 % av regionen er dekket av fjell som noen steder kommer opp til 1700 meter, 53 % er lett kupert terreng og de resterende 10 % flate områder. I Marche er det gode muligheter for flotte naturopplevelser i både fjellet og det lett kuperte landskapet - som noen steder er kjent for å skjule verdifulle trøfler.

Kysten er flere steder meget flott og fascinerende med høye bratte klipper og flotte sandstrender. Portonovobukten, kun 10 km syd for Ancona, er et utrolig flott utfluktsmål som ofte blir brukt i reklamer på grunn av dens uslåelige skjønnhet. Dere kan hoppe på en av båtene i Numana eller Marcelli og nyte den vakre kystlinjen på vei til Ancona.

Men det er ikke bare kysten som stiller med flott og storslått natur. Fra det lett kuperte grønne landskapet ikke langt fra kysten, til det kunstneriske og ville naturreservatet Parco Nazionale dei Monti Sibillini som ligger i innlandet rundt Ascoli, og strekker seg inn i naboregionen Umbria – Marches naturopplevelser vil ingen ende ta.

Mat og vin

Marche er en spennende region å stifte bekjentskap med når vi snakker om vin og gastronomi. Her finnes noe for enhver smak; fisk og skalldyr, kjøtt og vilt, samt mange gode pølser og skinker. Trøfler inngår ofte i rettene fra Marche, og spesielt på høsten hvor de også blir tilberedt sammen med annen sopp, vilt og mye annet godt. Vinene er gjennom de siste årene blitt bedre og bedre, og Marche markerer seg stadig kraftigere på både det italienske og det internasjonale vinmarkedet.

Fisk & skalldyr
I Marche er det alltids mulig å få smakt en god fiskesuppe med alt godt fra havet.

Kjøtt, vilt & fjærkre
I de sentrale fjellrike områdene og det kuperte innlandet kommer dere nok ofte til å se retter som f.eks hare, villsvin og duer på menyen. Som andre steder i Italia, spises her også mye svin og lam.

Pølser & skinke
Rundt Ascoli Piceno fremstiller de den gode pølsen "Ciauscolo" av svinekjøttet . En annen berømt pølse, som nesten kan betraktes som sylte, er "Coppa di Testa" som fremstilles av ører, tunge og andre kjøttstykker.
"Fegatino" er en populær pølse som fremstilles av svinelever. "Lonza" som er er lufttørket svinekjøtt produseres overalt i Marche. "Salame di Fabriano" er en annen verdsatt pølse, og den passer godt til et glass Rosso Piceno.
I Marche kan dere også få tak i to gode lufttørkede skinker, "Prosciutto di Carpegna" fra de nordlige og sentrale delene av regionen, og "Spalletta".

Ost
Marche er mest kjent for å fremstille den gode "Pecorino dei Monti Sibillini" som finnes både i en fersk og en vellagret utgave. Osten kan noen ganger lukte av skogsopp og trøfler. En skikkelig delikatesse!

Søtsaker
En søt spesialitet fra Marche er "Lonzion di fico" som består av fiken, mandler og hasselnøtter. Den serveres ofte med druemost, men kan også nytes sammen med mellomlagret ost.

Vin & vingårder
Marche har lenge vært kjent for hvitvinen Verdicchio dei Castelli di Jesi, som både finnes i gode og mindre gode eksemplarer. Verdicchio di Matelica er også en flott vin. I Marche anbefaler vi å smake på de to fremragende rødvinene Rosso Piceno og Rosso Conero. Rosso Piceno lages av 60% Sangiovenesedruer og 40% Moltepulcianodruer. Rosso Piceno lages i den sørlige delen av Marche og fåes i forskjellige prisklasser. Opp til 15% Sangiovenesedruer er tillatt i Rosso Conero-vinen, men mange fremstiller den kun av Montepulcianodruer, som gir en mørkere vin enn Rosso Piceno.

Lacrime di Morro d'Alba er en annen god vin fra Marche. Den fremstilles nord for Ancona, av Lacrimadruer. Tidligere var denne vinen lite interessant, men den har gjort et comeback de siste årene. Det er snakk om en kraftig, krydret, fruktig vin som saktens kan måle seg med Rosso Piceno og Rosso Conero.

Det finnes en rekke gode vingårder i Marche: Maurizio Marchetti, Moroder, Azienda Santa Barbara, Colonnara, Terre Cortesi Moncaro, Le Terrazze pg Umani Ronchi er noen av våre favoritter.

Klare for å bestille ferieovernattingene deres i Marche?

Ta en titt i vår online-katalog for å se hvilke ferieovernattinger som fanger interessen deres. Velg blant våre håndplukkede ferieleiligheter og hoteller med flotte beliggenheter i vakre Marche. Våre reisekonsulenter hjelper dere mer enn gjerne om dere ønsker det; med over 15 års erfaring med reiser i Italia kan vi finne hva som passer best for dere. Bare send oss en email via lenken på toppen av siden, ring oss på telefonnummeret til høyre på siden eller bruk chat-alternativet til venstre på siden. Vi er her for å sørge for at ferien deres i Marche blir så behagelig og bekymringsløs som mulig.

Sjul teksten
 
 
search map