Kun opphold
+Fly & opphold
Nyhet
Loading
Loading
Voksne
Barn
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Rom / leilighet 1
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Flere søkemuligheter
0
Henter innhold

Iseosjøen – eller Sebino, som den også kalles – ligger nord for de frodige bakkene der dere finner vindistriktet Franciacorta. Sjøen er formet som en langstrakt S av isbreene som en gang dekket området, mens dere i dag kan nyte langt mer behagelige temperaturer og det grønne landskapet.

Toscana Sardinia Sicilia Abruzzo Aostadalen Puglia Basilicata Calabria Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Liguria Lombardia Marche Molise Piemonte Syd-Tirol Umbria Veneto Kart over Italia

Ta en kjøretur rundt innsjøen


Vi anbefaler å fortsette rundt innsjøen dersom dere kommer med bil. Start ved Paratico på sørspissen og avslutt bilturen 60 km senere tilbake på sørkysten i Sarnico. Langs ruten får dere sett middelalderbyer med historiske bygninger, utsikt over bakkelandskapet, alpenes spisse fjelltopper og de dype skogene som flettes inn med innsjøens rolige overflate. Dette pleide å være hovedveien til Sveits en gang i tiden, men nå ligger Iseosjøen fredfullt til med sine urørte slott fra middelalderen. Iseosjøen er fortsatt en relativt ukjent perle blant turistene til tross for de vakre byene som pryder breddene; Iseo, Lovere og Pisogne for å nevne noen. Men den største juvelen finner dere midt i selve sjøen: Monte Isola.

Les mer om Iseosjøen & vindistriktet Franciacorta

Forelsk dere i Monte Isola


Monte Isola har lenge figurert på listen over de vakreste middelaldersbyene i Italia (I Borghi più Belli d'Italia) med sine sjarmerende små fiskerlandsbyer, og er områdets store stolthet. Fjellet på øya stiger 600 m.o.h. og passer på sine 1800 innbyggere i den fjerde største innsjøen i Italia.

Øya har mye å by på smaksmessig med sine mange fiskeretter basert på dagens fangst fra innsjøen. Stikk innom en av de utsøkte restaurantene og prøv en lokal spesialitet; grilled sardiner marinerte i en deilig, krydret oljelake. Dere kan også nyte et vakkert landskap langs en av de mange turstiene. Finn ruter som går gjennom kastanjeskogene og de dyrkede engene for å snuse inn den friske sjøluften kombinert med naturens milde og friske dufter. Hva med å ta hjulene fatt og oppleve Monte Isola fra bussvinduet eller på sykkelsetet? Vi anbefaler likevel å utforske øya til fots da Monte Isola tas best inn oppe fra den dominerende fjelltoppen, omgitt av slående utsikter.

Serverdigheter på Monte Isola
Det er flere serverdigheter som tiltrekker besøkende på Monte Isola, blant annet det kritthvite kappellet Santuario della Madonna della Ceriola, som ligger storslått til på øyas høyeste punkt. Like under kappellet ligger byen Cure og det eventyrlige renessanseslottet Rocca Oldofredi-Martinengo.

I løpet av to århundre har det vokst frem et stort håndverksindustri på Monte Isola, og mye blir fraktet og solgt på fastlandet i dag. Denne produksjonen har hatt en stor betdning for øyas økonomi og er fremdeles Monte Isolas kjennetegn. Her er det snakk om produksjon av fiskenett og 'naet' som er navnet på de spesielle gondol-liknende båtene som flyter på Iseosjøens overflate. Opprinnelig var det kvinnene som flettet fiskegarnene og i dag kan man finne lokale håndverkere som benytter seg av århundregamle tradisjoner og ved hjelp av gamle instrumenter og naturtråd lager de vakre og intrikate fiskegarn.

Hvordan finne frem til Monte Isola
Hopp på en av de mange fergene som går fra Sulzano, Iseo eller Sale Marasino og etter en kjapp overfart befinner dere dere i enten Peschiera Maraglio eller Carzano – begge er pittoreske fiskerlandsbyer som har bevart sin opprinnelige atmosfære. Det samme gjelder de andre småbyene på øya; Siviano, Cure og Menzino, og her kan dere vandre i de trivelige gatene som er forfriskende bilfrie og dekorerte med tørkende fiskegarn.
Øya er en bilfri sone med unntak av de få kjøretøyene som sørger for den offentlige transporten, noe som i seg selv gjør Monte Isola verdt et besøk. Foruten Monte Isola finner dere for øvrig småøyene Loreto og San Paolo i Iseosjøen.

Nyt vindistriktet Franciacorta

Vindistriktet Franciacorta ligger vest for Brescia og sør for Iseosjøen og grenser helt opp til innsjøens sør-østlige kyst. Det er nettopp derfor vi har valgt å kombinere disse to områdene i våre beskrivelser. Franciacorta byr på myke bakker og det er fristende å forbli fortapt her i timesvis. Smak de lokalproduserte dråpene (enten de er hvite, rosa eller røde), opplev et førsteklasses kjøkken, la dere fascinere av de mange middelalderslottene, borgene og tårnene fra en tidligere storhetstid, beundre kirker og klostre og slapp av i naturens små oaser. Her ligger 80 kilometer lang vinrute dere kan oppleve på hesteryggen, fra sykkelsetet, på motorsykkelen, fra bussetet, med bilen eller med campingvognen. For mer informasjon kan dere ta en titt her.

Den fruktbare jorden og det perfekte klimaet har alltid gitt et godt grunnlag for vinproduksjon i Franciacorta. I 1967 nådde vinproduksjonen nye høyder da området mottok kvalitetsstempelet DOC (Denominazione d"Origine Controllata - garanti for produksjonsstedet) som et av de første 11 i Italia. I 1990 ble det satt i gang et frivillig samarbeid for å bevare Franciacorta-vinene, som videre resulterte i at 1. september 1995 oppnådde Franciacorta å bli klassifisert under DOCG (Denominazione d"Origine Controllata e Garantita - garanti for produskjonsstedet og kvalitet). Det jobbes fremdeles med å forbedre og kvalitetssikre vinene, og de høster en stadig voksende suksess både nasjonalt og internasjonalt. Regionen har cirka 100 vinprodusenter, og blant de mest kjente vinene herfra finner vi de musserende Brut-vinene.

Serverdigheter i vindistriktet Franciacorta
- Palazzo Torri i Nigolino utenfor Corte Franca gir dere muligheten til å besøke en ærbødig villa fra 1600-tallet og se hvordan livet ved Iseosjøen betonte seg for flere hundre år siden.
- Castello di Bornato er en eventyraktig renessansevilla bygget innenfor en gammel middelalderborgs murer. Villaen var et samlingspunkt for datidens kunstnere og poeter fra hele Italia, blant annet Dante Alighieri, kjent for Den Gudommelig Komedie. Ta en avslappende spasertur i parken som omgir villaen, og finn sjeldne planter som ginco biloba, Libanon sedertrær og et 200 år gammelt, sjeldent pagodetre.
- For å tilfredsstille deres indre geologer, anbefaler vi å avlegge Zone-pyramidene på Iseosjøens østligge bredde et visitt. Disse spesielle steinene er et geologisk fenomen på veien opp mot majestetiske Monte Guglielmo. Pyramidene står som monolitter midt på fjellryggen og har gjennom tidene blitt utgravet og formet av regnet. Den høyeste pyramiden er ca. 30 meter høy. Ta med dere niste og ha en liten piknikk ved utkikkspunktet før dere vandrer ned til pyramidene og gransker de fra andre vinkler.
Dette er bare noen få forslag. Området oser bokstavelig talt av spennende byer og historiske levninger.

Fordyp dere i den allsidige floraen

Sydvest for Iseo kommer man opp til en myr Torbiere del Sebino, som i dag er et beskyttet naturområde og et velkjent paradis for ornitologer. Med industrialiseringens intense oppstart på 1800-tallet, kom et voksende behov for torv til forbrenningsmotorer som da ble hentet herfra og brukt til å mate togene som forbandt Brescia og Edolo under verdenskrigene. På 50-tallet stoppet de torv-utgravningene og i 1983 fikk området naturreservat-status. Her er det flere turstier å velge mellom, men dersom dere tar turen med grupper på flere enn fem personer er dere pålagte å skaffe dere en guide.

Opplev den lokale gastronomien

Gastronomisk sett finner man et fargerikt spekter i Franciacorta og ved Iseosjøen. Området er typisk preget av det landlige kjøkkenet som gjennom tidene har vært basert på kjøttretter, men har også en del fisk ettersom det ligger ved en så gunstig innsjø.
Franciacorta er et av de få stedene i Appenninene som har et behagelig nok klima til å kunne dyrke oliven, så det er klimaet vi har å takke for den gode olivenoljen ”Olio extra vergine di oliva del Sebino DOP” herfra. Fargepaletten i den lokale gastronomien inkluderer gult fra polenta og olivenolje og fersk pasta; hvitt fra ostene stracchino, robiola bresciana og taleggio; sølv og blått fra fisk som tunfisk, pesce persico (aborr) og tinca (karpe); mørkerødt fra oksekjøttet; lysebrunt, mørkebrunt og gylne toner fra kantareller og steinsopp; og til slutt de grå-lilla nyansene fra småfuglenes kjøtt samt andre av gårdens dyr.

Fyll ferien med aktiviteter

Golf
I hjertet av Franciacorta ligger den vakre Franciacorta Golf Club på 185 m.o.h. Golfbanen er fra 1986 og har blitt konstant forbedret de siste årene. Med sine 27 hull er det flere muligheter for utfordringer, idet banen svinger seg gjennom skoger og vinåkre med en fantastisk utsikt over dalen. Ettersom Franciacorta Golf Club ligger i et vindistrikt, har den fått tilnavnet ”Vin-Golfbanen” og de tre 9-hulls banene har alle navn etter forskjellige vinsorter: Brut, Saten og Rosè.
Les mer om Franciacorta Golf Club under fanen om utflukter.

Sykling
I Franciacorta og ved Iseosjøen ligger det noen tydelig markerte sykkelruter delt inn i forskjellige vanskelighetsgrader. Rutene tar fra ca. 30 minutter til 4 timer og her kan dere finne noe for alle behov, enten dere er entusiastiske, profesjonelle syklister eller avslappede feriesyklister. Franciacorta-distriktet tilbyr assistanse for syklister både i form av sykkelutleie, verksted, guider osv.
Se mer på www.iseobike.com

Shopping
De virkelig shoppingfrelste vet at shopping også er en form for sport. Franciacorta Outlet ligger mellom Bergamo og Brescia i byen Rodengo Saiano. Dere kan finne mange design-kolleksjoner til ekte outletpriser med rabatter opp til 70% her, så det er bare å slippe dere løs.
Les mer om Franciacorta Outlet under fanen om utflukter.

Ta del i lokale arrangementer

Det mest nevnverdige festlige arrangementet ved Iseosjøen finner sted hvert femte år på Monte Isola og kalles Festa di Santa Croce. Arrangementet befinner seg i byen Carzano, og er en vakker affære med vinduer, vinduskarmer og dører er fullt kledde i blomster. Et sant spekter av farger, former og dufter, som etterlater besøkende målløse. Forbredelsene tar cirka to måneder, så det er ikke snakk om noen små buketter, men et eventyrlig hav av blomster. Neste gang man kan oppleve dette er høsten 2015, 2020 og så videre.

Ellers har dere Festival del Franciacorta som er et av de beste kulinariske arrangementene her: boder med smaksprøver og smakslaboratorium som alle er å finne i vakre bygninger.

Dere finner generelt mange markedsboder, tivoli og andre festlige opplevelser rundt omkring sjøen og i Franciacorta. Hold øye med oppslag om dette i de enkelte byene og i lokalavisene.

På den sportslige fronten kan man nevne at det i september avholdes et terrengssykkelløp kalt Girimondi Bike fra Iseo gjennom Franciacorta.

Finn frem til Iseosjøen og Franciacorta

Ta et av togene som går mellom Milano-Venezia, Milano-Bergamo-Brescia eller bytoget som tøffer langs ruten Brescia-Iseo-Edolo. Det ligger også en togstasjon i Rovato i sør-Franciacorta og derfra finner dere bussforbindelser videre til Iseo og Clusane.

Infrastrukturen er så god at det er hele tre motorveisutkjørseler å velge mellom dersom dere kommer med egen bil: Palazzolo, Ospitaletto fra motorvei A4, som forbinder Milano med Venezia.

De nærmeste flyplassene er Bergamo (38 km), Verona (75km), Milano-Linate (80 km) og Milano Malpensa (180 km).

Bestill ferieovernattingene deres ved Iseosjøen og Franciacorta

Dere kan velge blant våre håndplukkede hotell og selvbetjente ferieleiligheter med sjarmerende beliggenheter langs Iseosjøens billedskjønne kyst og i Franciacortas kuperte vindistrikt ved å bruke søkemotoren øverst på siden. Dere kan også ta kontakt med våre erfarne reisekonsultenter som gladelig stiller med tips og råd for å finne deres perfekte ferieovernattinger. Send oss en email via linken på toppen av siden, ring oss på telefonnummeret til høyre på siden eller bruk chat-alternativet til venstre på siden. Vi er her for å sørge for at dere får en behagelig og bekymringsfri ferie ved Iseosjøen og i Franciocorta.

Sjul teksten
 
 
search map