Attraksjoner og severdigheter i Roma

Colosseum, Trevifontenen, Spansketrappen og Vatikanet er velkjente storheter i Roma. Bli også kjent med katakombene, Augustus' villa – og tør du legge hånden i Sannhetens munn...? Her er en guide til severdigheter i Roma som få andre byer kan matche. 

Vatikanet - Peterskirken

Noe av det første du får øye på når du nærmer seg Roma er Michelangelos imponerende kuppel som troner på toppen av Peterskirken. Den kan sees på lang avstand, og når den ligger badet i flomlys mot en stjerneklar nattehimmel må selv de mest hardbarkede ateister bøye seg i støvet. Turister fra hele verden står gladelig i kø fra tidlig morgen for å få adgang til de hellige hallene, og hvis du er ekstra heldig kan man bli velsignet av Paven.
>>> Les mer i vår artikkel om Peterskirken her

Vatikanet - Vatikanmuseet / Muesi Vaticani

Vatikanmuseet er et av de mest besøkte i hele verden. Det ligger i den lille Vatikanstaten like ved Peterskirken, men museet har sin egen inngang et stykke unna. Vatikanmuseet rommer skatter nok til å kunne vandre rundt der en hel mannsalder, men på et par timer kan dere nå det viktigste med litt godvilje. Blant museets største attraksjoner kan vi nevne skulpturene Apollon fra Belvedere – også kjent som Belvedere-torsoen – og den fantastisk godt bevarte skulpturgruppen Laokoon. Man må heller ikke gå glipp av maleren Rafaels rom, Stanze di Raffaello, men attraksjonen som trekker flest besøkende er utvilsomt Michelangelos verdensberømte fresker i Det sixtinske kapell.
>>> Vi anbefaler å bestille billetter på forhånd for å unngå den lange køen her.

Colosseum

50 000 romere strømmet gjennom byens smale gater og frem til det imponerende Flaviske Amfiteateret. Trengselen var enorm, forventningene store, og det ble inngått utallige veddemål før dagens blodige gladiatorkamper. Gjennom de 80 inngangene ble tilskuerne raskt fordelt etter velstand og kjønn under det store, skjermende solseilet. Til sist gjorde keiseren sin entré, og forestillingen kunne begynne i Dødens Arena.
>>> Les mer i vår artikkel om Colosseum her

Forum Romanum

Man trenger ikke all verdens fantasi for å forestille seg Romerrikets umåtelige storhet når man står ved rekkverket oppe på Capitol og kikker utover det som var hele verdensrikets sentrum; Forum Romanum. Øyet dras automatisk mot de imponerende triumfbuene og den store paradegaten Via Sacra som dannet rammene rundt den romerske hærskarens triumftog når de vendte seierrike tilbake etter nok et erobringstokt.
>>>Les mer i vår artikkel om Forum Romanum her

Spansketrappen / Piazza Spagna

Spansketrappen krever ikke en detaljert presentasjon. Egentlig heter den Scalinata della Trinità dei Monti etter kirken som ligger ovenfor den berømte trappen, men i dagligtale omtales den alltid som Spansketrappen eller Piazza Spagna (altså "den spanske plass" på italiensk). Dette navnet oppstod fordi palasset som tidligere var den spanske ambassadørens residens ligger på den store plassen ved foten av trappen – der man også finner den berømte fontenen av Pietro Bernini. De spanske røttene er det ikke mange som tenker over i hverdagen, da trappen hovedsakelig fungerer som en "oppholdsstue" for turistene.

Trevifontenen / Fontana di Trevi

Hvem husker ikke det forførende bildet at Anita Ekberg som bader i Trevifontenen i Fellinis film "La Dolce Vita"? Hvis ikke fontenen var berømt nok fra før, så skjøt populariteten i været etter det. Den storslåtte barokkfontenen stammer fra midten av 1700-tallet og er oppført på gavlen av Palazzo Poli. Vannet kommer fra den antikke akvedukten Acqua Vergine som ble bygget av Agrippa i år 19 e.Kr. Det har blitt en tradisjon å kaste en mynt i vannet for å være sikker på å komme tilbake til Roma, men husk – den må kastes over venstre skulder. Pengene (over én million kroner i året) går til veldedige formål, og støtter bl.a. Caritas og Røde Kors. Apropos rødt; for et par år siden helte en ukjent mann rød farge i fontenens ellers asurblå vann, og i løpet av få minutter var vannet helt rødt. Dette vakte naturligvis stor oppstandelse, både blant romere og turister, og historien gikk verden rundt.

Piazza Navona

Piazza Navona går også under navnet Romas stue og er uten tvil en av de mest populære plassene i Roma. Foruten de mange restaurantene og vinbarene er det også her byens kunstnere holder til. Plassen er prydet med tre fontener, derav Berninis Fontana dei Quattri Fiumi ("de fire elvers fontene") er den mest berømte. Piazza Navona har fått sin karakteristiske ovale fasong da den er bygget over Domitians antikke stadion – dere kan til og med se rester av den på nordsiden. En gang i tiden kunne plassen fylles med vann, og det ble også avholdt løp med hestevogner så datidens adelsfamilier kunne underholde seg selv og hverandre. I 1937 var det like før bystyret besluttet å forbinde broen Ponte Umberto I med Romas hovedgate Corso Vittorio Emmanuele II ved å bygge en vei tvers gjennom Piazza Navona. Heldigvis ombestemte de seg i siste øyeblikk og la den nå svært trafikkerte veien Corso del Rinascimento utenom plassen.

Pantheon

På Piazza della Rotonda midt i Romas historiske sentrum finner vi den best bevarte antikke bygningen i Roma, nemlig det runde tempelet Pantheon. Tempelet ble ombygget til sin nåværende form under keiser Hadrian (120 - 125 e.Kr.) og er helt enestående. Det er perfekt proporsjonert, og teknisk sett er det helt unikt, blant annet er den imponerende kuppelen støpt i romersk betong som er iblandet pimpstein for å gjøre konstruksjonen lettere jo høyere man kom opp mot den 9 meter store åpningen i kuppelens topp, som også utgjør Pantheons eneste lyskilde. Det er en spesiell opplevelse å stå under kuppelen og oppleve både solens stråler kaste en eventyrlig lysstripe ned gjennom oculus (den store åpningen), og regn eller snø som daler stille ned mot Pantheons gulv, der det naturligvis er blitt konstruert et gjennomtenkt avløp. Man mener årsaken til at Pantheon har overlevd i nesten 2000 år skyldes at den fra omtrent 600-tallet ble brukt som en alminnelig kirke, og blant annet rommer noen italienske kongegraver.

Engelsborgen / Castel Sant' Angelo

Engelsborgen, som vi kaller den på norsk, heter Castel Sant' Angelo på italiensk. Den ble opprinnelig bygget som mausoleum for den romerske keiseren Hadrian i år 135 e.Kr., og var i en årrekke det siste hvilestedet for Romas keisere. Rundt år 400 ble Engelsborgen omdannet til en vanlig festning da byen var under voldsomme angrep på den tiden. Etter Romerrikets fall ble Castel Sant' Angelo kasteball mellom Paven og byens mektigste familier, men det endte med at Vatikanet overtok bygningen på begynnelsen av 1300-tallet. I den forbindelse fikk Paven bygget den hemmelige gangen som forbinder Vatikanet og Engelsborgen, så han kunne flykte hvis det var fare på ferde. Samtidig ble Engelsborgen forvandlet til et luksuriøst praktpalass. I dag er den en yndet turistattraksjon, og utsikten over Roma fra den store terrassen på taket er helt fantastisk. Operakjennere vet sikkert også at det er her siste akt av dramaet i "Tosca" utspiller deg. I 2011 dannet Engelsborgen en spennende kulisse da operaen ble spilt på "location" i en direktesendt BBC-sending.

Sannhetens munn / Bocca Della Verità

Sannhetens munn er en av Romas forholdsvis ukjente, men likevel interessante severdigheter. Den befinner seg i den fine søylegangen ved inngangen til kirken Santa Maria in Cosmedin, og er et antikt brønn-deksel som er utformet som et ansikt med åpen munn. I middelalderen ble den benyttet som en form for løgndetektor, en funksjon den faktisk fortsatt har i dag, selv om konsekvensene sikkert ikke er like dramatiske. Men de fleste ser likevel en anelse bekymret ut før de stikker hånden i munnen, for ryktet sier at hvis man lyver blir hånden bitt av.

En gammel historie om Sannhetens munn handler om en romersk statsmann som tvilte på sin unge kones troskap. Han forlangte derfor at hun skulle bevise sin uskyld ved å stikke hånden inn i Sannhetens munn. Det var et stort oppstyr før begivenheten, og rett før hun skulle stikke hånden inn i munnen brøt en ung mann ut av folkemengden, tok henne i sine armer og kysset henne. Etterpå sa han: "Hvordan kan da noen mistenke en så yndig, ung kvinne?". Da den unge konen skulle gjennomføre den skremmende handlingen erklærte hun at utenom den unge mannen og hennes ektefelle hadde aldri kysset andre...

Knokkelkirken / S. Maria Della Concezione

En av Romas mer særpregede attraksjoner er kapusinerkirken S. Maria della Concezione. Den ligger på hjørnet av Via Veneto og Piazza Barberini, som for øvrig prydes av Berninis vakre Trironfontene, samt den fine lille Biefontenen. Kirken i seg selv skiller seg ikke spesielt ut blant Romas andre hellige bygg, men går man en tur ned i krypten åpner det seg en helt annen verden. Her finner man nemlig knokler og hjerneskaller fra ca. 4000 avdøde kapusinermunker som danner dekorative mønstre på veggene og bl.a. er anvendt som lysekroner.

Katakombene

De fleste av Romas underjordiske katakomber stammer helt tilbake til de første kristne begravelsene som fant sted i det 1. og 2. århundre e. Kr. Katakombene er gravd ut i den vulkanske jorden og flere rommer opptil fire etasjer. De døde ble fraktet til de små nisjene kalt loculi, der det kunne ligge to-tre lik. Mange av katakombene er pent utsmykket med fresker, og det er en fantastisk opplevelse å bevege seg rundt i de smale gangene mens de lokale guidene forteller de spennende historiene. De fleste katakomber rommer opptil flere kilometer med labyrintiske ganger, derav kun et fåtall er utforsket og tilgjengelig for publikum. I selve Roma kan man blant annet besøke St. Agnes-katakombene på Via Nomenrana 349 under kirken ved samme navn, men ellers ligger de fleste i området rundt hovedstaden, blant annet langs den gamle romerske veien Via Appia Antica.

Katakombene er åpne året rundt, og en guidet tur tar ca. en halvtime. Husk at de fleste holdes stengt ved lunsjtider (mellom kl. 12:00 og 14:30) og har gjerne en fast ukentlig lukkedag.

Ostia Antica – Romas Pompeii

En ferie i Roma er ensbetydende med en reise i romernes fotspor. Til tross for de mange imponerende ruinene i byens antikke sentrum er manges ultimate drøm å oppleve den antikke, romerske byen Pompeii som ble begravd under vulkanen Vesuvs utbrudd i år 79 e.Kr.

Det kan godt la seg gjøre å dra til Pompeii da det nå har kommet hurtigtog mellom Roma og Napoli, men det er fortsatt en veldig lang tur på ca. 500 km. Til gjengjeld tilbyr Roma faktisk et veldig godt alternativ, nemlig den antikke romerske havnebyen Ostia Antica som er ukjent for de fleste. Byen ligger ca. 25 km sørvest for hovedstaden, ikke langt unna flyplassen i Fiumicino, og kan nås med lokaltog fra Roma på kun en god halvtime.

I Ostia Antica finner du både teater, markedsplasser, templer, Forum, badeanstalter, offentlige toaletter, begravelsesplasser, offersteder, bakerier og boliger på opptil tre etasjer, samt utallige fine mosaikkgulv som forteller om romernes hverdag. Ostia Antica er på mange måter bedre bevart enn Pompeii da byen ikke ble ødelagt, men som på så mange andre steder har det blitt hentet byggematerialer herfra, og folk har dratt på skattejakt her i flere århundrer. De ordentlige utgravningene begynte ikke før på begynnelsen av 1800-tallet, og mange av skattene som er funnet i området er utstilt på det fine, lille museet.

Et besøk i Ostia Antica er en deilig utflukt på landet. Husk gode sko, komfortable klær og ta gjerne med en matpakke og kanskje en liten flaske vin, for bedre rammer for en hyggelig piknik er vanskelig å finne – selv om det offisielt sett ikke er tillatt å spise i området.

Via Dei Fori Imperiali

Via Dei Fori Imperiali er gaten i sentrum som går fra Piazza Venezia til Piazza Colosseum, der selve Colosseum ligger. Gatens opprinnelige navn var Via Triumphale da den ble bygget i Benito Mussolinis regjeringstid, og ble innviet den 9. april i 1932.

>>>Les mer i vår artikkel om Via Dei Fori Imperiali her

Augustus' Villa

Her befinner man seg blant Romas eldste monumenter. Keiser Augustus (levde fra 63 f.Kr. til 14 e.Kr.) bodde her, noe som er forståelig når man ser den vakre utsikten over hovedstaden. Kun fem personer av gangen gis adgang til villaen da de gjenværende ruinene ikke er så store. Adgangen til villaen er gratis når inngangsbilletten til Palatinerhøyden – Romas grønne oase – er betalt.

>>>Les mer i vår artikkel om Augustus' Villa her

Barnemuseet Explora

Barnemuseet Explora er grunnlagt med tanke på "lek og lær"-prinsippet. Konseptet oppstod i USA og det finnes ca. 300 museer som dette over hele verden. Museet ligger i sentrum av Roma og henvender seg hovedsakelig til barn i alderen 0-12 år.

>>>Les mer i vår artikkel om Barnemuseet Explora her

Museum For Skjærsildens Sjeler - Il Museo Delle Anime Del Purgatorio

Som navnet antyder er dette et av de mer spesielle museene i Roma. Museet ligger i nærheten av Castel Sant' Angelo langs gaten Lungotevere Prati som går parallelt med Tiberen. Kirken som museet ligger i heter Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio, og blir også kalt "Milanos Lille Domkirke" på grunn av dens likehet med domkirken i Milano da begge er preget av nygotisk arkitektur.

>>>Les mer i vår artikkel om Museet For Skjærsildens Sjeler her