Jul i Italia

 
Kun opphold
+Fly & opphold
Nyhet
Loading
Loading
Voksne
Barn
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Rom / leilighet 1
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Flere søkemuligheter
0

Henter innhold

Hvis du forventer å oppleve julefrokost-lunsj, julenissen og danse rundt juletreet på julaften under reisen din i Italia, kan du bli skuffet. Italienere feirer ikke jul på samme måte som skandinavere.

Vi i Skandinavia har et hav av juletradisjoner med julekalender, kalenderlys, nisser, adventskos, juleverksted med familien og hjemmebakst, så har italienere det annerledes. Det er en høytid, men den forventningen og mystikken rundt julen som barn og barnslige sjeler i norden gleder seg til, er ukjent i Italia.

Pass på dette

Noen av våre tradisjoner kan komme frem litt feil i Italia. Tar du for eksempel med et kalenderlyst med i gave hos noen italienere kan det muligens bli oppfattet som noe annet enn koselig. Italienere er nemlig ikke så vant til stearinlys i hjemmet, fordi det minner mer om død og begravelse for dem.

Julekrybben og juletreet

I et katolsk land som Italia har Jomfru Maria og Jesu fødsel en stor betydning. Derfor finner du i alle italienske kirker i desember måneden en stor julekrybbe, eller som det heter på italiensk: "presepe", som ofte bli mye besøkt av barnefamiliene. De fleste italienske hjem har også sin egen julekrybbe. Juletreet har også en sentral plass og står gjerne i byens Piazza. I hjemmene står det gjerne et lite juletre med elektriske lys.

Julen

På julaften har man som tradisjon å gå på midnattsmesse. Heretter går mange unge ut og danser. Men selve julen, det er ikke før 25. desember om morgen.

1. Juledag møtes alle i familien som regel hos besteforeldrene eller hos den i familien og kan stille opp med størst bord. Og her skal det spises! Kokkene i familien har vært i gang med forbredelsene og den gode lasagnen i flere dager (i mange familier er lasagne en typisk julerett), og så kommer det flere forskjellige kjøttretter, grønnsaker og salat og til slutt kake eller en annen form for dessert.
Etter alle disse 7-8 rettene kunne man tro at man er ferdig å spise etter desserten....Men nei! Nå kommer panettonen på bordet. Denne julekaken serveres kun 1. Juledag. For å skylle ned panettonen fyller man champagneglassene med spumante, som er den søtere utgaven.

2. Juledag er "familie-fri"-dag. Noen holder seg hjemme, andre besøker venner til enda et festmåltid med like mange retter og panettone. Mange unge velger å dra ut på byen denne dagen.

Juleferie

Mange italienere går på skiferie i Alpene eller Appenninene i julen. Det krever at man har en stabil økonomi, ettersom prisene er skyhøye i denne perioden.
De mest kjente skidestinasjonene er Cortina d'Ampezzo, Courmayeur, Madonna di Campiglio, men også Sestriere og Cervinia. De to siste passer best for et ungt publikum med mange skifasiliteter. Alpebyene er koselige og noen italienere drar nettopp hit for å få den koselige og varme stemningen.

La Befana

Juleferien strekker seg normalt til etter nyttårsaften og helt til 6. januar som er la Befana. Mytene forteller at la Befana er en gammel gavmild kone (en hekselignende skikkelse). Natt til 6. januar kommer hun inn i de italienske hjem, for å gi barna gaver og godteri i strømpene. Tradisjonen om la Befana er en vigtig del av den italienske kulturen og en vigtig del av julen. Mange mindre barn tror at Julenissen og la Befana er mann og kone.

 
search map