Kun opphold
+Fly & opphold
Nyhet
Loading
Loading
Voksne
Barn
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Rom / leilighet 1
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Flere søkemuligheter
0
Henter innhold

Oppdag det rike kulturlivet...

Regionen Friuli, eller for å være helt korrekt Friuli Venezia Giulia , ligger i det nordøstlige hjørnet av Italia, og grenser mot Østerrike i nord og mot Slovenia i øst. Friuli er en 5 av 20 regioner i Italia som har fått spesiell status fordi den er under kulturpåvirkning fra nabolandede Slovenia og Østerrike. Regionen har gjennom historien tilhørt mange forskjellige maktsentre. Av den grunnen er regionen full av variert, rikholdig og spennende kultur.

Toscana Sardinia Sicilia Abruzzo Aostadalen Puglia Basilicata Calabria Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Liguria Lombardia Marche Molise Piemonte Syd-Tirol Umbria Veneto Kart over Italia

... og det allsidige landskapet

Landskapet er også utrolig mangfoldig, med åser og fjell i nord, hvor dere finner en del av Dolomittene, og flotte sandstrender langs kysten ved Adriaterhavet. Den største byen er Trieste, som ligger like ved Adriaterhavet, omgitt av grønne åser.

Regionen har sin egen flyplass i Trieste; Ronche dei Legionri. I tillegg er det gode togforbindelser fra flyplassen i Venezia til Trieste og Udine.

Les mer om Friuli

Byer

Cividale del Friuli
Cividale del Friuli regnes for å være den historiske og kulturelle hovedstaden i regionen, og i 2011 kom den sågar med på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste.

Trieste
Trieste er Friulis største by med rundt 220.000 innbyggere. Byen er rik på museer med antikviteter og moderne kunst, palasser, romerske monumenter, flotte slott, domkirken og katedralen. Trieste, som grenser til Slovenia, har i århundrer vært under østerriksk innflytelse, og det er derfor byen har et så utpreget østerrisk preg.

Pordenone
Pordenone er en annen by verdt å tilbringe litt tid i. Byens byr på serverdigheter som Castello di Torre, katedralkirken, byens adelige villaer og andre interessante kirker.

Aquileia
Aquileia er en liten by som er rik på romerske monumenter. Byen hadde en viktig strategisk og handelsmessig betydning under Romerrike. Den gang bodde det mer enn 200 000 mennesker her, mens det i dag er kun rundt 3500 innbyggere. Byens basilika er blant hovedattraksjonene sammen med restene av Forum med flere søyler, og det romerske Mausoleumet.

Gorizia
Gorizia ligger sør i Friuli, nær grensen til Slovenia. Der er det ca 35 000 fastboende. Byens slott, Castello di Gorizia er det viktigste monumentet, men også byens domkirke og andre kirker fortjener et besøk.

Palmanova
Den bemerkelsesverdige byen Palmanova, som ble grunnlagt i 1593 på de samme prinsipper som en daværende europeisk festning, er formet som en ni-kantet stjerne og en spennende by å besøke.

Udine
Udine er nevnt for første gang i år 983 år da den tysk-romerske keiseren Otto den Andre gir forskjellige slott til patriarken av Aquileia. Udine er en by med mye historie og blant byens viktigste attraksjoner anbefaler vi å besøke kirkene Chiesa della Purità, Chiesa di San Francesco og slottet Castello di Udine.

Historie

Regionen har gjennom årene tilhørt mange ulike maktsentre, og av denne grunn er det et stort antall ulike eksempler på kulturer i byene. Byen Aquileia, som er berømt for sine romerske minnesmerker og vakre mosaikker for eksempel. Friuli var under Romerriket et geografisk viktig område på grunn av sin fysiske nærhet til Balkan.

I Trieste finner du spor av de ulike religionene som har vært representert i regionen gjennom historien: den greske kirken, den serbisk-ortodokse kirke, en av Europas største synagoger, osv. I tillegg tilbyr også Udine, som ligger i sentrum av regionen tallrike fresker fra 1700-tallet.

Republikken Venezia var i lang tid dominerende i regionen, noe som synes i arkitekturen enkelte steder. Men Friuli har også vært under Østerrisk herredømme og selv i dag kan dere finne elementer fra Østerrisk kultur.

Sol og strand

Den italienske regionen Friuli er definitivt blant Italias toppdestinasjoner når det gjelder sol- og strandferier. På toppen av Adriaterhavet og på grensen til Slovenia og Kroatia venter en nesten 100 kilometer lang kystlinje med sandstrender, store laguner og klippestrekninger på deg.

Langs kysten kan dere finne mange brede, barnevennlige sandstrender, hvorav en stor andel av dem har blitt tildelt La Bandiera Blu - en internasjonal miljøpris, som viser at stranden oppfyller kravene til vannkvalitet, sikkerhet og service.

Områdets mest legendariske og barnevennlige badebyer og Lignano og Grado. De er meget forskjellige: Lignano grenser til Bibione i regionen Veneto og er en badeby av nyere dato som består av de tre områdene Sabbiadoro, Pineta og Riviera. Grado er en mer historisk by som ligger på tuppen av en lang halvøy med vann på alle kanter.

Den mest kjente stranden i regionen er Lignano Sabbiadoro, som kan skryte av 8 km strand med fin gylden sand. Lignano er et typisk badeby med mange hoteller, leiligheter, butikker og restauranter. Regionens nest største ferieby er Grado, som ligger på en øy som er forbundet med fastlandet. Grado er en av de få badebyene langs den nordlige Adriaterhavskysten som har et middelaldersk sentrum.

Naturopplevelser

Regionen består av cirka 43% fjell, 38% flat mark og 19% kupert landskap. Fjellene mot nord kommer opp i 2000 m.o.h.

Regionen har tre store elver; Tagliamento, Isonzo og Livenza. Selv om Friuli ikke har mange naturreservat som ellers er typisk i enkelte italienske regioner, er det allikevel flere muligheter for mange spennende naturopplevelser, som f.eks i skogsområdet rundt byen Ampezzo.

Det er et naturreservat i Friuli kalt Foce dell’Isonzo, et flott område rikt på variert flora og fauna.

Mat og vin

Fruili har i de seneste årene virkelig begynt å markere seg på vin- og mat-markedet. Nærheten til havet gjør det naturlig at fisk og skalldyr ofte er å se på menyen på restaurantene, samtidig som det spises masser av kjøtt her, spesielt vilt fra de fjellrike områdene.
Typiske retter fra regionen omfatter polenta, som er laget av maismel, retter med radicchio (bitre, røde salatblader) og ulike gryteretter som den ungarske Gulasjen.

Fisk & skalldyr
Forskjellige typer reker, hummer, østers, muslinger, breiflabb, og ål er noe av sjømaten som spises ofte i regionen.

Kjøtt, vilt & fjærkre
Hjort, svinkjever, and, due, gås, kanin og fegato grasso (foie gras) spises det masse av i Friuli. Viltrettene spises ofte i kombinasjon med bær og ofte polenta.

Pølser & skinke
Det produseres mange deilige pølser og skinker i Friuli. San Daniele-skinken er nok den mest kjente, beslektet med "parmaskinke" vi nordmenn kjenner så godt til. Den kommer fra byen San Daniele del Friuli, som ligger 20 km nord for byen Udine i midten av regionen. Her finner man også et museum, som viser skinkens opprinnelse. Det finnes også to andre virkelige gode lufttørkede skinker i regionen, Prosciutto di Cormons og Prosciutto di Sauris.

Det produseres også mange spennende pølser og skinker av gås, f.eks Cotto d’Oca, Petto d’Oca affumicato, Prosciutto crudo d’oca og Salame d’oca friulano.

Ost
Geitosten som produseres i Friuli er god. Det er veldig vanlig at ostene blir saltet i produksjonen her.

Søtsaker
Dessert og andre søtsaker er ganske tunge, med sterk inspirasjon fra Østerrike.

Vin & vingårder
Friuli produserer noen av verdens beste hvitviner, spesielt fra distriktet Il Collio . Men det produseres også god rødvin her, både av nasjonale og internasjonale druer. Friulis bidrag til den totale vinproduksjonen i Italia utgjør kun 2%. Det er først og fremst hvitvin, som dominerer med sin berømte Tocai-Friulano.

Regionens egne blå druer er for eksempel Pignolino, Refosco dal Peduncolo Rosso og Schioppettino. Av disse tre sortene, kan man si at Pignolino og Schioppettino kan legge grunnlaget for fantastisk gode rødviner som selv de største Pinot Noir-vinene misunner.

Friulis egne grønne druer, som f.eks Tocai Friulano og Picolit er fantastiske i hendene på seriøse vinprodusenter som vet hva de gjør på.

Noen av Friulis beste vingårder
Vi anbefaler Schiopetto, Villa Russiz, Borgo del Tiglio, Borgo San Daniele, Felluga, Cà Ronesca, Vie di Romans, Neris, Dorigo, Miani, Moschioni, Specogna, Le Due Terre og Ronco del Gnemiz.

Klare for å bestille ferieovernattingene deres i Friuli?

Ta en titt i vår online-katalog for å se hvilke ferieovernattinger som fanger interessen deres. Velg blant våre håndplukkede ferieleiligheter og hoteller med flotte beliggenheter i det mangfoldige Friuliske landskapet. Våre reisekonsulenter hjelper dere mer enn gjerne om dere ønsker det; med over 15 års erfaring med reiser i Italia kan vi finne hva som passer best for dere. Bare send oss en email via lenken på toppen av siden, ring oss på telefonnummeret til høyre på siden eller bruk chat-alternativet til venstre på siden. Vi er her for å sørge for at ferien deres i Friuli blir så behagelig og bekymringsløs som mulig.

Sjul teksten
 
 
search map