En markedsoplevelse i Italia

Et italiensk marked er en opplevelse for livet

Det er alltid en opplevelse å gå på markedet i Italia. Her kan man finne alt fra ukentlige reisende markeder med mat, iskrem, billige klær og vesker, til de faste daglige markeder der lær og vintage kjoler applikeres til spotpriser. Den kaotiske atmosfæren som ofte råder her - med rop, latter, temperament og menneskemylder - minner én om at man ikke er i sine vante omgivelser og det er trolig det som er meningen med en vellykket ferieopplevelse, ikke sant?

Gå derfor og utforsk følgende markeds forslag og bli inspirert til din neste ferie. Men ikke glem at dette bare er en forsmak på de utallige markedsopplevelser som finnes i Italia. De fleste byer har sitt eget marked eller kan henvise til et nærliggende marked. Så uansett hvilken del av Italia du velger, vil det være en mulighet innenfor rekkevidde som du ikke bør gå glipp av.

Riktig godt markedsdag!

Sicilia

Sicilias utendørs markedstradisjon stammer tilbake til det niende århundre, da Saracenerne styrte øya. Det forklarer også hvorfor markedenes slående likhet med de arabiske basarer og markedsnavn som Ballarò i Palermo. Nesten hver by eller bydel har sin "mercatino" (lite marked), som er åpent en gang i uken, men vi vil her konsentrere oss om øyas mest omfattende faste markeder i de to største byene i Palermo og Catania. Her kjemper italienske og utenlandske varer om din oppmerksomhet, men det meste av det fargerike utvalget av frukt, grønnsaker, fisk og kjøtt kommer fra øya som har det varme klimaet som sin største styrke. Øyet har ikke tid å finne hvile siden bodene er spekket med sesongens frukt og grønnsaker i fantastiske farger, bunter av friske urter, duftende og fargerike blomster, tiarmede blekkspruter, store flotte tunfisker, murener, sverdfisk, reker, kjøtt av lam, geit, gris og kalv, brød og ost - ja, dette er bare begynnelsen på matskalaen! Innimellom møter du også en selger uten fast bod som tilbyr mobiltelefoner eller andre ting som ikke kan spises, men ofte er disse elementene av tvilsom kvalitet (og opprinnelse!)

Palermo

Byen har tre store markeder; Vucceria, Ballarò og Il Capo, som alle er kjent i hele Italia for sitt fantastiske utvalg av varer i særdeles god kvalitet. Vucceria og Ballarò er vanligvis åpen hele dagen fra kl. 09.00 til kl 19.00 (unntatt onsdag, da stenger de kl. 14.00, og søndag, som er helt lukket). Il Capo er åpent hver morgen - også på søndager.

La Vucceria
Hvis du har vært i Arabia, og her mener vi det virkelige Arabia, ikke en badeby, vil du kjenne igjen stemningen på dette sentrale matmarkedet. Vi befinner oss midt i byen og du trenger ikke gå mange meter før du møter elegante klesbutikker, banker og alt annet som hører til en moderne storby. Men så lenge du er på La Vucceria virker det som at tiden har stått stille i mange, mange år. Fra bodene selges grønnsaker, frukt, fisk, kjøtt, krydder og mye mer. Her er kaotisk, her er det skitent og det er uendelig fascinerende: Tenk at noe som dette kan overleve midt i den livlige byen! På den lille sentrale plassen Piazza Caracciolo, der all aktivitet ser ut til å møtes og kommer fra, vil du ofte kunne kjøpe smørbrød fra en liten poliklinisk bod - et fantastisk og virkelig autentisk måltid. Du kan også spise på en av de få restauranter i området. Vi kan anbefale Il Maestro del Brodo, tidligere et enkel suppekjøkken, nå en restaurant med god mat, rimelige priser og mange lokale gjester.

Ballarò
Hvis La Vucceria faller i smak, men du finner det litt for besøkt av andre utlendinger, skal du prøve en av byens andre gatemarkeder, nemlig Ballarò som er langt større, langt mer original og nesten turistfritt. Markedet strekker seg fra Piazza Ballarò i Albergheria distriktet (nær kirken San Nicolò) langs Via Ballarò forbi Piazza Carmine mot Corso Tukory - omtrent parallelt med Via Maqueda mot sentralbanestasjonen.

Il Capo
Dette gatemarkedet er en av Palermos største og kanskje byens travleste. Dens arabiske opprinnelse er svært tydelig, og det er absolutt verdt et besøk - spesielt om morgenen når stemningen med viltre utbrudd og stress er på sitt høyeste. De selger alle typer mat, men bodene med sjømat er spesielt godt ansett. Følg Via Voltorno - som går bak teateret Teatro Massimo - ca. 300 m. På venstre side vil du møte den gamle byporten Porta Carini og her tar du til venstre. Il Capo er åpen hver morgen, kommer du på søndager er det litt mer fredelig.

Catania

 


A fera o luni
Ingen bør oppholde seg i Catania uten å besøke markedet A fera o luni, som faktisk (på lokal dialekt) betyr mandagsmarkedet, da de sannsynligvis bare hadde åpent på denne ene dagen i uken "i gamle dager". Nå er det åpent hver dag fra ca. 08:00 til 13:00 (unntatt søndager), og det er et sant mekka for gourmeter, der alle kulinariske ønsker kan bli oppfylt! Ser du i stedet etter en ny kjole eller et par sko til samlingen din hjemme, så er det også mulig. Markedet er delt inn i flere områder - avhengig av produktkategori, beveger du deg inn i gangen med grønt, fisk, kjøtt og ost, snakkes det til alle sanser. Selgerne roper ut sine tilbud på plattformene mens de skvette vann på grønnsakene, slik at de kan se enda friskere ut. I avdelingen for kjøtt og fjærfe kan du være tilskuer til slakting av levende dyr og deretter for eksempel se kyllinger henge i bunter med alt intakt bortsett fra livet og fjær. I fiskeavdelingen bader avdelingen i fiske blod og vann, så det er om å gjøre og bevege seg forsiktig i de bare sandalene! Følg skiltene mot sentrum og den berømte katedralen, og spør om veien til Piazza Stesicoro. Markedet befinner seg bak denne piazzaen (plass).

 

Roma

I Italias hjerte finnes det markeder for enhver smak - både mat markeder og markeder med iskrem, klær, sko og diverse skinnvarer. En av de mer kjente er Porta Portese, der det selges alt annet enn mat. Det er ikke en opplevelse vi kan anbefale, med mindre du ønsker å tilbringe mye tid på transport og å ende opp i et dystert nabolag der lommetyver er ekstremt flinke i sitt arbeid og med den størst kreativitet kan "trylle" vesken fra deg, uansett hvor god du er til å ta vare på den. Videre er de fleste varer kinesiske produserter og er mer useriøs enn kvalitet. Nei, tilbringe heller tiden din på det lille, men utrolig sjarmerende markedet, Campo de' Fiori - som du finner i hjertet av sentrum på den vakre plassen med samme navn.

Campo de’ Fiori
Hver morgen (unntatt søndag) omdannes Piazza Campo de' Fiori til en malerisk markedsplass. Her finner du ferske grønnsaker, frukt, blomster og urter i alle farger og fasonger, nøtter, kjøtt, fjærfe, fisk, brød og alle slags gode oster. Videre er det mulig å kjøpe kjøkkenutstyr, som ofte - med daglige demonstrasjoner - viser seg å kunne skrelle, hakke og forvandle enkle grønnsaker til finurlige figurer. Disse ’forestillingene' er rene tilløpet, hvor publikum - spesielt turister - står i kø for å få lov til å kjøpe en slik innretning som en aldri før har sett maken til i sitt hjemland. Får du også lyst til å kjøpe f.eks Parmigiano Reggiano (ekte parmesan) eller andre italienske spesialiteter å ta med hjem, så er det litt billigere her enn i de omkringliggende delikatessebutikkene. Hvis du trenger en pause og litt å spise er her nok av koselige kafèer og restauranter å velge mellom. Hvis du er ute i den klassiske "ekteskapskrisen" - dvs. den hvor kvinnen vil handle og mannen vil lese avisen - er det også mulig å dele seg opp uten å måtte miste hverandre, ettersom Piazza Campo de' Fiori og de omkringliggende shoppinggatene er av en ganske håndterlig størrelse. Navnet på stedet betyr faktisk "blomsterengen", og siden det en gang lå en eng her ville det være rimelig å tro at navnet stammer herfra. Det er ikke tilfelle - da det kommer fra Campus Florae, som betyr 'Floras plass'. Flora var elskerinnen til den berømte triumvir Pompey Magnus i midten av forrige århundre f.Kr. Statuen i midten av plassen viser filosofen Giordano Bruno, som i 1600 ble brent på bålet for kjetteri her på Piazza Campo de' Fiori. Den ble bygget av den italienske regjeringen i 1887-1889 som en fornærmelse mot kirken, derfor er det nok ingen tilfeldighet at hettekledde filosofen skuler anklagende mot Vatikanet! Det har vært marked her i mange århundrer, inkludert hestemarkeder, men at historien om plassen også inneholder flere henrettelser mot reformasjonen er vanskelig å forestille seg når du beveger deg rundt det pittoreske markedet, som summer med glade stallholdere og forventningsfulle kunder hver dag fra kl. 07:00 til 13:30 (unntatt søndager).

Firenze:

Her er vi i skinnvarenes paradis, så hvis du for eksempel trenger en ny skinnjakke har du kommet til rett by! Utvalget er stort, og Florence er kjent for skinnvarer av virkelig høy kvalitet som også er noe billigere enn hva vi er vant til i Norden. Du må imidlertid ikke tro at en "special price for you" betyr den rene giveaways, for byen er også kjent for å ha mange turister. Og der det er turister er det som vanligvis også en selger eller to som har funnet ut at de kan legge litt ekstra på "turist"-prisene! Tidene er fortsatt å "prute" en handel ned i pris, ettersom konkurransen her er tøff. Finner du en skinnveske som du bare MÅ ha er italienske ord som; "Quanto costa?» («Hva koster det?") Og "no, è troppo caro" ("nei, det er for dyrt") virkelig gode å kunne. På flere av de florentinske markeder vrimler det av italiensk produsert kvalitetsprodukter - både skinnvarer og mat. Det er ikke nødvendigvis billigere enn i de vanlige butikkene, men det er en helt spesiell opplevelse å være en del av det pulserende livet som foregår her. Utvalget av markedene er stort, men vi kan spesielt anbefale San Lorenzo, Mercato Centrale og Sant'Ambrogio.

San Lorenzo
I det sentrale San Lorenzo finnes også byens største innendørs matmarked, nemlig Mercato Centrale, som er åpen fra mandag til lørdag (begge dager inkl.) mellom kl. 07.00 og 14.00. Bygningen er laget av jern og glass i perioden 1870 til 1874, og de måtte rive et helt nabolag for å gjøre plass til dette fantastiske verket. Arkitekten Giuseppe Mengoni - som for øvrig er den samme som står bak den berømte Galleria Vittorio Emmanuele II i Milano - har med de store glassflatene oppnådd en følelse av å være utendørs når du besøker markedet. I første etasje finner du fisk, kjøtt, ost, charcuterie, pasta og brød samt barer, mens frukt, grønnsaker og nøtter er plassert i andre etasje. Det er en fryd for øyet å nyte den alltid appetittvekkende og dekorative presentasjon og det er vanskelig å ikke bli fristet av alle de friske og fargerike herlighetene som tilbys. Blir sulten for stor, kan du fortsatt få deg et måltid i kafeterialignende Nesbone som har lagt i første etasje siden 1878. Det er en av Firenzes billigste spisesteder og du bør prøve speltsuppen (zuppa di ferro) deres eller en sandwich med kokt kjøtt (panino al Lesso), ikke glem husets vin som er tilgjengelig i både glass og karaffel! Hvis været tillater det, er det spesielt hyggelig å kjøpe mat i de mange appetittvekkende boder og deretter ta piknik på en av Firenzes mange vakre steder. Har du husket å ta med en god kniv og kanskje et teppe, ja, da skulle den optimale (og billige) ferielunsjen være i boks!

Sant’ Ambrogio
Vil du oppleve et marked som ikke er fylt med (andre) turister, skal du besøke Sant 'Ambrogio, som ligger i Santa Croce Piazza Ciompi. Her vil du møte de lokale innbyggerne så vel som lokale selgere, som med høy røst og med tydelig toscanske dialekten tilby alle typer mat. Ja, faktisk er det som å komme til en mini-versjon av Mercato Centrale bare mer stemningsfullt - kanskje fordi det er mindre? Du kan kjøpe alt fra charcuterie til lokalhøstet frukt og grønnsaker, men også klær, antikviteter og andre mer eller mindre nyttige saker. Her er et utvalg av restauranter, hvor du blant annet kan prøve den italienske spesialiteten, trippa (innmat!!). Markedet er åpent fra tirsdag til lørdag (begge dager inkl.) Fra ca. kl. 07.00 til 13.00.

Lucca

Når du oppholder deg i denne rike toskanske perlen, føler du deg virkelig heldig, for Lucca oser av sjarme og historie med sinn intakte forsvarsmurer, vakre torg, velholdte gamle bygninger og koselige kaféer. Hvis du er så heldig å være her når byen avholder sitt månedlige antikvitetsmarkedet, ja, da er følelsen av nostalgi på sitt høyeste.

Mercato Antiquario
Den tredje helgen i hver måned, eller som de i Lucca så merkelig sier det, "den tredje søndagen i hver måned og forrige lørdag," er det antikvitetsmarkedet i Lucca. Stilen er den mange vil kjenne igjen fra Frankrike, altså en klok blanding av faktiske (dyre) antikviteter og billige brukte varer fra mange forskjellige epoker, i alle størrelser fra store skap til øredobber og slippsnåler. Så er det alt som ikke i utgangspunktet, på noen som helst måte kan kalles antikk, ikke engang gammelt som feks. et "mini-outlett" for hatter. Selv om du verken har lyst eller penger til å kjøpe noe å ta med hjem er markedet med de ca. 230 utstillerne verdt en omvei, for det er både vakkert og underholdende. Med kirker fra tolvhundre-tallet, herskapshus fra syttenårhundre og steder fra nesten enhver periode som kulisser, er det en helt gratis minneverdig ytelse som du lenge vil huske. Markedet holdes på lørdag 07.00 til 19.00 (men du må ikke forvente deg at bodene er klare før nærmere 9.00) og søndag 09.00 til 19.00 i området mellom den majestetiske (eller skal vi si "keiserlige"?) Piazza Napoleone og domkirken, altså Piazza Antelminelli, Piazza San Giusto, Piazza San Giovanni, Piazza Bernardini, Piazza San Martino og de mange små gater som forbinder dem.

Chiavari

Planlegger du å feriere i den østlige delen av Liguria, uten for mange (andre) turister, bør du vurdere å besøke den lille, men svært sjarmerende kystbyen, Chiavari. Man kan undres over at så få er på ferie her, byen har stort sett alt du trenger for en perfekt ferie. I tillegg til det historiske sentrum med vakre middelalderkirker og gamle monumenter finnes det også strand, promenade og marina, en botanisk hage og en rekke restauranter og butikker. Videre kan du oppleve flere livlige markeder i byen - besøk for eksempel det antikkemarkedet Mercatino dell'antiquariato, som finner sted i gågaten andre helgen i hver måned. Er du mer interessert i mat, bør du besøke det kulinariske markedet, Mercato dei Sapori, som er på den fjerde helgen i hver måned. Hvis ferien din er utenfor disse helgene kan du hver fredag oppleve tilbakevendende og klassiske marked på det sentrale torget, hvor du kan kjøpe både mat, iskrem, sko, vesker og klær. Dette markedet "reiser" rundt fra by til by - på ulike ukedager - og du har derfor muligheten til å oppleve det andre steder enn i Chiavari. Siden det til og med finnes jernbanestasjon i midten av byen - med forbindelse til kjente byer som Pisa, Genova, Sestri Levante og Levanto - hvorfor ikke stikke innom og se om et annet marked har noe å tilby?

Nå rekker vi ikke noe mer for denne gang, men som nevnt tidligere finnes det mange markeder over hele Italia - hovedproblemet er å velge...