Besøk ruinene av Pompeii

I 1700 år lå byen Pompeii glemt og begravet i aske og stein etter et voldsomt vulkanutbrudd i år 79. Besøk Pompeii og få et unikt innblikk i livet i en romersk by for et par tusen år siden.

Pompeii er utvilsomt den mest kjente attraksjonen i området rundt Napoli og Amalfikysten.  Pompeiis historie går langt tilbake. Byen ble grunnlagt av grekerne i nærheten av Sarnoelva, ikke langt fra havet, en gang i det 7 eller 8 århundre før vår tidsregning.

Vulkanutbruddet

Pompeii var et livlig romersk sentrum med badeanstalter, teatre, butikker og bordeller helt frem til 24. august i år 79, da byen ble rammet av en forferdelig skjebne som tok med seg alt levende. Vesuvs vulkanutbrudd drev en hel bys befolkning på flukt fra aske og pimpstein, som i løpet av tre dager begravde byen og la den i Tornerose-søvn som varte i omtrent 1700 år. Mange innbyggere slapp unna, men man antar at et par tusen omkom.

Gjenoppdagelsen

Pompeii ble først gjenoppdaget på midten av 1700-tallet. Da startet de første utgravingene – som fremdeles ikke er avsluttet. Byen tilbyr noen av de mest fullstendige og imponerende ruinene fra romersk tid. Spesielt interessante er restene av hulrom som oppstod da asken la seg rundt de døde. På 1800-tallet fikk man den geniale ideen å bruke dem som "støpeformer", noe som førte til at en lang rekke "statuer" i gips av mennesker i dødskamp ble skapt. Skremmende og fascinerende på samme tid. De fleste av disse gipsavstøpningene er nå på museum i Napoli, men det er også noen rundt omkring i selve Pompeii.

Fargerik by

Utgravingene har avslørt en stor, fargerik by, omkranset av hele 3 kilometer med bymur. De fleste mosaikkene og maleriene er blitt flyttet til Napolis arkeologiske museum, men den lille delen som er blitt igjen, samt husene, veiene, teatrene og templene i seg selv gir deg mer enn nok materiale for flere timers utforskning.

Pompeiis sentrum

Som i alle romerske byer, var Pompeiis sentrum bygget opp rundt en stor firkantet plass kalt forum. Her foregikk det politiske, det økonomiske og mye av det sosiale livet, og derfor er det også her du finner de mest betydningsfulle offentlige bygningene. Rundt forum finner vi også rester etter en stor og imponerende kirke i gresk stil, templene for Apollo og Jupiter, samt den store handelsplassen Macellum. Sistnevnte rommet mesteparten av byens handel i lang tid, men etter hvert flyttet mange virksomheter til den store veien Via dell'Abbondanza.

Som man fremdeles kan se i mange italienske byer, grupperte handelsmennene seg etter hvilken kategori de "tilhørte", med bakerne på ett sted, slakterne et annet, skreddere et tredje, osv. Det kan ta lang tid å utforske alle husene og butikkene i Pompeiis sentrum, så vi anbefaler å skaffe deg en guidebok, da det er lite med forklaring på stedet.

Avslappende fritid

Det finnes også spor fra romernes fritidsliv, som barer som serverte varm vin. Badeanstalter skorter det ikke på, og her badet velstående romere opptil flere timer om dagen. Når de ikke var i vannet, spiste og sladret de med vennene i andre rom i lokalene. Badene var inndelt i varme, lunkne og kalde bad, og de som tilhørte eliten hadde bad med rennende vann i hjemmet!

Aktiv fritid

Hvis innbyggerne følte trang til fysiske utfordringer, så fantes det et stort sportssted i Pompeii der de kunne kaste seg ut i atletiske øvelser av enhver sort. Det var også et basseng her, hvor de kunne svale seg ned etter alle aktivitetene. En helt annen form for aktivitet var på bordellene. Det var ikke vanskelig å se dem fra gaten, da det ofte hang falliske skulpturer utenfor døren. Innenfor var det ofte store veggdekorasjoner av hvilke type tjenester man kunne kjøpe.

Amfiteatre til forskjellige formål

Enhver romersk by med respekt for seg selv har selvsagt et amfiteater. Det vel bevarte teateret rommet i sin tid opptil 12.000 tilskuere som så på gladiatorkamper, dyrekamper o.l. Dessuten fantes det både et stort og et lite teater. Det store teatret ble brukt til klassiske komedier og tragedier. Det stammer fra den sannitiske perioden og kunne romme 5000 mennesker. Det lille teatret stammer fra den romerske tiden, og her var det mer musikk og mimeforestillinger som trakk publikum.