Bes√łk ruinene av Pompeii

Pompeiis grav og vulkanen Vesuv En av de antikke gatene Pompeiis badeanstalt
 
Kun opphold
+Fly & opphold
Nyhet
Loading
Loading
Voksne
Barn
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Rom / leilighet 1
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Flere søkemuligheter
0
Henter innhold

Pompeiis historie går langt tilbake. Byen ble grunnlagt av grekerne i nærheten av Sarnoelva, ikke langt fra havet, en gang i det 7 eller 8 århundre før vår tidsregning.

Toscana Sardinia Sicilia Abruzzo Aostadalen Puglia Basilicata Calabria Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Liguria Lombardia Marche Molise Piemonte Syd-Tirol Umbria Veneto Kart over Italia

Vulkanutbruddet

Pompeii var et livlig romersk sentrum med badeanstalter, teatre, butikker og bordeller helt fremt til byen den 24. august i år 79 ble rammet av en forferdelig skjebne som tok med seg alt levende. Vesuvs vulkanutbrudd drev en hel bys befolkning på flukt fra brennende aske, som i løpet av tre dager begravde byen og la den i Torneroses søvn som varte i mer enn 1000 år. Mange innbyggere slapp unna, men man antar at ett par tusen omkom.

Gjenoppdagelsen

Pompeii ble først gjennoppdaget på midten av 1700-tallet da man startet de første utgravningene - som fremdeles ikke er avsluttet. Byen tilbyr noen av de mest fullstendige og imponerende ruinene fra romersk tid. Specielt interessante er restene av hulrom som oppstod da asken la seg rundt de døde. På 1800-tallet fikk man den geniale idéen å bruke dem som "støpeformer", noe som førte til en lang rekke "statuer" av mennesker i dødskamp ble skapt. Skremmende og fascinerende på samme tid! Mesteparten er nå i Napoli, men det er også noen rundt omkring i selve Pompeii.

Fargerik by

Utgravingene har avslørt en stor, fargerik by som trengte hele 3 kilometer med bymur for å omkranses. De fleste mosaikkene og maleriene har blitt flyttet til Napolis arkeologiske museum, men den lille delen som har blitt igjen, samt husene, veiene, teatrene og templene i seg selv gir deg mer enn nok materiale for 3-4 timers utforskning.

Pompeiis sentrum

Som i alle romerske byer, var Pompeiis sentrum bygget opp rundt en stor firkantet plass kalt forum. Her foregikk det politiske, det økonomiske og mye av det sosiale livet, og derfor er det også her du finner de mest betydningsfulle offentlige bygningene. Rundt forum finner vi også rester etter en stor og imponerende kirke i gresk stil, templene for Apollo og Jupiter, samt den store handelsplassen Macellum. Sistnevnte rommet mesteparten av byens handel i lang tid, men etter hvert flyttet mange virksomheter til den store veien Via dell'Abbondanza. Som man fremdeles kan se som en tendens i mange italienske byer grupperte handelsmennene seg etter hvilken kategori de "tilhørte", med bakerne på et sted, slakterne et annet, skreddere et tredje osv. Det kan ta lang tid å utforske alle husene og butikkene i Pompeiis sentrum, så vi anbefaler å skaffe deg en guidebok da det er lite med forklaring på stedet.

Avslappende fritid

Det finnes også spor fra romernes fritidsliv, som barer som serverte varm vin. Badeanstalter skorter det ikke på, og her badet velstående romere opptil flere timer om dagen, og når de ikke var i vannet spiset og sladret de med vennene i andre rom i lokalene. Badene var inndelt i varme, lunkne og kalde bad, og hvis man tilhørte eliten hadde man bad med rennende vann i hjemmet!

Aktiv fritid

Hvis innbyggerne følte trang til fysisk utfordringer, så fantes det et stort sportssted i Pompeii der man kunne kaste seg ut i atletiske øvelser av enhver sort. Det var også et basseng her der de kunne svale seg ned etter alle aktivitetene. En helt annen form for aktivitet var på bordellene. Man hadde ikke vanskelighet med å legge merke til dem fra gaten, da det over døren ofte hang falliske skulpturer utenfor. Innenfor var det ofte store veggdekorasjoner om hvilke type tjenester man kunne kjøpe.

Amfiteatre til forskjellige formål

Og enhver romersk by med respekt for seg selv har selvsagt et amfiteater. Det velbevarte teateret rommet i sin tid opptil 12.000 tilskuere som så på gladiatorkamper, dyrekamper o.l. Dessuten fantes det både et stort og et lite teater der det ble oppført teaterforestillinger. Det store teatret ble brukt til klassiske komedier og tragedier, stammer fra den sannitiske perioden og kunne romme 5.000 mennesker. Det lille teatret stammer fra den romerske tiden, og her var det mer musikk og mimeforestillinger som trakk publikum.

 
search map