Ta del i napolitanernes San Gennaro-fest

 
Kun opphold
+Fly & opphold
Nyhet
Loading
Loading
Voksne
Barn
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Rom / leilighet 1
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Flere søkemuligheter
0
Henter innhold

San Gennaro (Sankt Januarius) var en av mange kristne som led en fæl skjebne under kristenforfølgelsene i Romerriket rundt år 300. Han var født i Campania og ble biskop i Napoli. Der ble han pågrepet og dømt til å måtte kjempe mot ville dyr i arenaen, men et mirakel fikk dem til å ombestemme seg og forfølgerne nøyde seg med å halshugge han.

Toscana Sardinia Sicilia Abruzzo Aostadalen Puglia Basilicata Calabria Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Liguria Lombardia Marche Molise Piemonte Syd-Tirol Umbria Veneto Kart over Italia

Blodmirakelet

Et par år etter hans død skjedde det tilbakevendende mirkaelet for første gang, da en kvinne gav biskopen av Napoli de to små glassflaskene med Gennaros koagulerte blod - og foran øynene på biskopen ble det inntørkede blodet plutselig flytende. Glassflaskene oppbevares i Napolis domkirke og her har mirakelet gjentatt seg hver høst siden 1300-tallet. Tre ganger i året bæres glassflaskene frem og blodet flyter igjen. Viktigst er forvandlingen på Gennaros helgendag, altså den 19. september, som ikke bare er en religiøs merkedag, men også en fridag og stor festdag i Napoli. Allerede dagen før iverksettes et skjerpet parkeringsforbud flere steder i sentrum, og festen fortsetter i dagene etter mirakelet med bl.a. gateopptredener og god mat.

Hele forutsetningen for festen er naturligvis høytideligheten i kirken, der glassflaskene bæres frem av erkebiskopen. Det er så godt som umulig å få plass i den ellers romslige domkirken, og utenfor er det også tettpakket med mennesker som venter spent på om mirakelet utløses i år også. Når det skjer, noe det heldigvis gjør hvert år**, er det et godt varsel for byen og alle dens innbyggere, og etter at glassflaskene med det flytende blodet har blitt fremvist til den ventende folkemengden utenfor domkirken, kan festen begynne.

Ta del i folkefesten

Dersom du tror på mirakelet eller ikke er det en fantastisk opplevelse å ta del i folkefesten, og å la seg rive med av napolitanernes glede og lidenskap et par dager. Spør gjerne en av våre erfarne reisekonsulenter om råd og tips til hvordan dere kan få det meste ut av deres besøk i Napoli under San Gennaro-festen.

* San Gennaro feires flere steder i verden, bl.a. i det italienske kvarteret i New York, men han er først og fremst Napolis skytshelgen så det er ekstra spesielt å oppleve festen her. Den uforklarlige omdannelsen av blodet er ikke anerkjent av den katolske kirke. Det er napolitanernes helt eget mirakel, og de tviler neppe på hvor ekte det er.
** Det er ikke helt riktig at mirakelet lykkes hvert år. I 1980 skjedde det ikke, og byen ble rammet av jordskjelv.

 
search map