Kun opphold
+Fly & opphold
Nyhet
Loading
Loading
Voksne
Barn
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Rom / leilighet 1
Alder på barn på hjemreisetidspunktet
Flere søkemuligheter
0
Henter innhold

Store deler av Basilicata ligger i kupert terreng med storslåtte utsikter, frodige fjellsider og lange avstander mellom byene og tettstedene. Venosa er en av dem – en liten, men fascinerende landsby med spennende serverdigheter og trivelig stemning – og Matera er en annen – en historisk by og et kapittel for seg selv.

Toscana Sardinia Sicilia Abruzzo Aostadalen Puglia Basilicata Calabria Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Liguria Lombardia Marche Molise Piemonte Syd-Tirol Umbria Veneto Kart over Italia

Flere av Basilicatas byer ligger på mer enn 700 m.o.h. og sommerkveldene kan bli relativt kjølige. Basilicata er for øvrig en av Italias kjøligste regioner om vinteren, til tross for sin sørlige posisjon.
Landskapet i Basilicata varierer mye, og dere merker nok stor forskjell på den joniske kysten i øst og klippekysten i vest. Den nordlige delen av Basilicata er av vulkansk opprinnelse, og her er jorden veldig fruktbar og området er rikt på festninger og slott fra middelalderen.

Les mer om Basilicata

Basilicata har som sine naboregioner også vært under innflytelse av mange forskjellige nasjonale imperier. Grekerne, romerne, byzantene, saracenerne og normannerne har alle satt sine preg på regionen, og dere kan se spor av disse forskjellige epokene flere steder i Basilicata.

Vi tilbyr ferieovernattinger i Basilicata med flotte beliggenheter som gir dere et godt grunnlag for å utforske denne fascinerende regionen. Dere kan også lett nå naboregionene Puglia, Campania og Calabria herfra, og få en smakebit av de forskjellige livsstilene i sør-Italia.

Byer

Avlegg hovedstaden Potenza en visitt

Potenza, Basilicatas hovedstad, er den høyest beliggende regionshovedstaden i Italia der den flotter seg i cirka 820 m.o.h. høyde. Selv om byen har vært underlagt mange forskjellige kulturer og folkeslag, er det meste av det historiske sentrum ødelagt på grunn av omfattende jordskjelv. Men det finnes fortsatt en del monumenter i byen dere kan besøke, som f.eks den romerske villaen, katedralen og kirken San Francesco d'Assisi.

Ikke glem den historiske labyrintbyen Matera...

Matera er en kunstnerisk by med en svært rikholdig historie. I middelalderen lå Matera primært under Byzantinsk herredømme, som etterhvert ble overtatt av lombardisk kontroll, deretter saracensk styre, etterfulgt av normanske herskere. Under normannene havnet Matera under direkte innflytelse av kongen, noe som førte til at byen virkelig blomstret i denne perioden. Byen har mange spennende severdigheter fra disse forskjellige epokene. Matera er meget kjent for alle hulene i fjellet som faktisk var bebodde helt frem til 1960, inntil regjeringen tvangsflyttet beboerne til nybyggede hus i nærheten. I 1994 ble dette hule-området - I Sassi di Matera - erklært som en av verdens kulturskatter og pryder nå UNESCOS verdensarvliste.

... og de mange andre nevneverdige byene

Rivello er en hyggelig by som ligger i flotte omgivelser med en deilig utsikt over Noce-dalen. Maratea (bør ikke forveksles med Matera) er Basilicatas livlige badeby, hvor festglade unge om kvelden inntar nattklubber, og om dagen ligger side-om-side på de flotte strendene med San Biagio-fjellet. Med mer enn 40 kirker, mange kunst- og musikkarrangement i sommermånedene og generelt mange kulturtilbud tiltrekker Maratea besøkende i alle aldersgrupper.
Muro Lucano er en koselig småby som ligger på 600 m.o.h. med en flott panoramisk utsikt over dalen. Byens historie er meget lang, og her kan dere finne spor etter Romerriket.
Brienza er en annen sjarmerende liten by vi anbefaler å sette av tid til, og som kan rutte med både lombardiske og normanniske monumenter.
Melfi er den viktigste byen i Vulture-området, og her kan dere beundre det fantastiske normanniske slottet "Castello Normanno-Svevo", nasjonalmuseet "Museo Nazionale del Melfese" og den normanniske domkirken som har blitt restaurert i barokk-stil i senere tid.

Historie

Basilicata har alltid hatt en viktig strategisk betydning geografisk sett. Det at regionen ligger klemt mellom tre hav, og er et knytepunkt mellom øst og vest, har medført at mange folkeslag og kulturer har tatt turen innom. Den tysk-romerske keiseren Fredrik den Andre jobbet for eksempel hardt for å befeste og konsolidere sin posisjon i den nordlige delen av regionen.

Spor etter grekerne kan finnes i ruinene fra fra det greske teateret og templene i Metaponto.

Basilicata er den eneste regionen i Italia som kan skryte av å ha to navn. Basilicata er det offisielle, mens Lucania er mer ukjent. Regionen ble kalt Basilicata for første gang i 1175, og kommer fra navnet "Basiliskos", som var en byzantisk administrasjonsansvarlig.

Basilicata er i dag en av Italias fattigste regioner, men det merkes ikke på regionens innbyggere som er stolte av hva de har, og at de har kunnet opprettholde hverdagen i denne regionen gjennom flere generasjoner. De har ikke alltid hatt like lette vilkår, da jorden kan være vanskelig å dyrke, og klimaet er ofte tørt.

Sol og strand

I Policastro-golfen - sør for Campania – finner dere Basilicatas vestligste kyst. Her møter de kalkholdige fjellet det Tyrrenske Hav, noe som gjør området utrolig flott. Ved foten av fjellet kan dere finne noen små og fantastiske strender, deiblant noen eksklusive sandstrender som kun kan nås med båt. Området er også perfekt for de av dere som liker klippebading, snorkling og dykking. Her finnes noen av regionens reneste badestrender. Vi anbefaler spesielt disse strendene i området; Acquafredda, Fiumicello, Santavenere, Marina di Maratea og Maratea Castrocucco – alle nær byen Maratea ved Policastro-bukta.

Regionens østlige kyststrekning ut mot det Joniske Hav skifter også mellom klippe og sandstrand.

Naturopplevelser

Basilicata er en fjellrik region og byr dermed på spektakulære naturopplevelser. I tillegg finner dere de vakre innsjøene Monticchio og Sirino, samt flotte skogområder med rike dyre- og planteliv.

Nasjonalparken Pollino sprer seg over to regioner – Calabira og Basilicata – med sitt langstrakte areal og imponerende høyder som tidvis når helt opp til 2200 m.o.h. Her kan dere boltre dere i skoger, elver og små innsjøer, og nyte en piknik i det fri.

Mat og vin

Store deler av Basilicata består av urørt og ren natur. Her går svin og får fritt rundt og beiter på enger og i fjellsidene. Ved første inntrykk virker Basilicatas kjøkken litt rustikt, men variasjonen er stor og hvert område endrer retter i forhold til lokale produkter. Skogsområdene er rike på gode skogsbær, hinderbær, jordbær, bjørnebær, rips og blåbær. Kjøtt er i mange av de tradisjonelle rettene i regionen. Det sies også at når den tysk-romerske keiseren Fredrik den Andre var på besøk, krevde han retter som grillet kjøtt, fasan, hare, lerke og lokal svin fra skogsområdene.

Fisk & Skalldyr
I det sentrale Basilicata spises det mye ferskvannsfisk, og langs kysten er det selvfølgelig fisk & skalldyr fra havet som står på menyen.

Kjøtt, vilt & fjærkre
Det spises gjerne svin og lam i Basilicata, men skogene har mye hare, dådyr og fasan som befolkningen også liker å tilbrede.

Pølser & skinke
Blant Basilicatas beste pølser og skinker finner dere Capicollo Lucano som er produsert av svin og krydret med chilipulver, Lucanica av svin, det lufttørkede baconet Pancette Tesa Lucana, og ikke minst Prosciutto Lucano som blir produsert på nesten 900 meters høyde - noe som medfører at skinken modnes perfekt.

Ost
Det produseres to meget gode oster i Basilicata, og det er Caciocavallo Podolico -kumelk- som lagres over lang tid, og Casieddu di Moliterno -fåremelk- som innpakkes i bregneblader.

Søtsaker
Taralli er en type kjeks som enten består av mandler eller sjokolade, og som Basilicata er veldig kjente for.

Vin & vingårder
Hvem ville tro at det i Basilicata finnes fantastiske vinområder hvor det produseres fremragende vin som flere steder har fått kultstatus? Druen heter Aglianico og er en fantastisk drue som også er meget utbredt i Campania. I Monte Volture i Basilicata er jordsmonnet fruktbart på grunn av den vulkanske undergrunnen, og med et høyt innhold av potassium, nitrogen og kalk, som gir god grobunn for vindruene.
Den gode produksjonen av Aglianico di Vulture fremstiller vin av høy internasjonal klasse som fremdeles er ukjent på våre breddegrader, men som har fått stor suksess i USA, og blant de beste restaurantene verden rundt. Basilicata produserte sin første DOCG-vin i 1973.
De beste vingårdene i Basilicata er Cantine del Notaio, Elena Fucci, Le Querce og Paternoster.

Klare for å bestille ferieovernattingene deres i Basilicata?

Ta en titt i vår online-katalog for å se hvilke ferieovernattinger som fanger interessen deres. Velg blant våre håndplukkede ferieleiligheter, hoteller og villaer med flotte beliggenheter i spennende Basilicata. Våre reisekonsulenter hjelper dere mer enn gjerne om dere ønsker det; med over 15 års erfaring med reiser i Italia kan vi finne hva som passer best for dere. Bare send oss en email via lenken på toppen av siden, ring oss på telefonnummeret til høyre på siden eller bruk chat-alternativet til venstre på siden. Vi er her for å sørge for at ferien deres i Basilicata blir så behagelig og bekymringsløs som mulig.

Sjul teksten
 
 
search map