Reiser til Buti

Stemning som er typisk for italienske landsbyer

Denne lille hyggelige byen ligger fredfylt opp i fjellet kun 22 km fra Lucca og 28 km øst for Pisa. Buti kan ikke tilby den store kulturelle opplevelser, men stemningen i byen er autentisk og bærer forbløffende lite preg over den enorme turismen hos deres naboer. Til tross for at det ikke er gjemt noe kulturskatter, så er byen kjent for noe, nemlig hesteveddeløp -kalles også Il Palio, som man kanskje kjenner fra Siena-.

Dyreliv og natur som blir tatt vare på

Faktisk er byens beboere så fascinert av de firbente dyrene, at barna red til skolen lenge etter krigen, faktisk helt til 80-tallet var det like vanlig å komme til skolen på hest som det var å sykle eller gå. Det var hovedsakelig barna til olivenbøndene som bodde oppe langs olivenlundens bratte skråninger som red til skolen hver dag.

Rundt omkring Buti vokser uttallige oliventrær, og gårdene i dette området fremstiller noen av Italias (og dermed verdens) beste olivenolje.

Nærhet til flere nabobyer

I byen er det et stort utvalg av kaféer, restauranter og pizzeriaer, så er man ikke mer enn en uke behøver man ikke å spise på samme sted to ganger. Dessuten er byen forbundet med dens nabobyer, hvor man i radius av 5 km vil finne alt fra små til meget store supermarkeder, markedsplasser med forskjellige aktiviteter som antikviteter til mat, tøy etc. I nabobyene er det dessuten fine butikker, flere restauranter og masse av liv. Ønsker man litt aktiv ferie, kan det nevnes at rundt Buti er ca 25 km med sykkelsti, og det burde man sette pris på, da det ikke er hverdagskost i Italia.

Byens historie:


Det sies at Buti er fra romersk tid, men det er ikke mye igjen fra den tid, da det er blitt destruert etter utallige kriger -som har medført nedbrenning, ødeleggelse, oppbygging og igjen nedriving- mellom de gamle bystatene Pisa, Lucca og Firenze. Første historien om Buti er rundt år 1000 da den oppstår som sentrum med omkransing av forskjellige forsvarsverk, som; Borgene Panicale, Farneta, S. Stefano in Cintoia, Nocce, Tonini, S. Giorgio og S. Agata. Noen er idag fullstendig jevnet med jorden, mens andre står som ruiner, og noen står stolte som middelalderlevning.

Buti er idag en by med 5500 innbyggere, og består av to byer; Buti og Cascine, som er forbundet med en vei som går langs Rio Magno gjennom tettstedet La Croce.

Interessante monumenter:


Borgo Tonini ruver over Buti, og er rik på bygninger fra 1600- og 1700-tallet. Av disse bygningene er den viktigste Villa Medicea som har navnet etter at den ble bygget av Medici-familien rundt 1550.

Nedenfor borgen kommer man til byens sentrum og sognekirken S. Givanni Battista. Kirken er opprindelig antikk, men ble i starten av det forrige århundre utvidet og restaurert. Under Pisas herredømme -rundt år 1300- hadde Buti 11 kirker. Ut av de 11 skal det nevnes -utenom den nevnte- den romerske kirken S. Francesco på Piazza S. Francesco og kirken Santa Maria delle Nevi. Den sistnevnet er det mulig å komme til dersom man følger Via dei Molini som fører til Monte Serra. Kirken har beliggenhet der hvor den gamle borgen Panicale lå og stammer sannsynlig fra det 12 århundrede.

 

Palio i Buti:


Den tidligere omtalte Palio er en av de største tradisjonene i Buti. Hesteveddeløp heter Palio di S. Antonio og er en årlig tradisjon som finnes sted 17 januar. Hvert kvarter pyntes med historisk pynt, og det går en fast rute gjennom byens sentrum, og om ettermiddagen -ved selve løpet- premieres vinnende hest og jockey.
Kvarterene pyntes med historisk pynt, og intar deres faste plass i et opptog som går gjennom byens sentrum og om ettermiddagen etter løpet premieres vinnende hest, vinnende jockey og det vinnende kvartalet med Il Palio -som er banner-.

Den siste som stengte stallen sin var Raffaello, det samme som Nerbo, Succhio og Bargagne allerede hadde gjort. Da det ikke lenger var arbeidskusker i byen, ville det kun ha vært kjerrer i Buti...

Den 13 september 1848 ble det i Buti avholdt hesteveddeløp med de beste hestene og de dyktigste jockeyene. I premie fikk vinneren 12 gullmynter. Allerede den 14 januar 1805 ble det avholdt den første festen for Sant'Antonio med bannere, hester og med en festkomité. Det var ikke mer som skulle til før en tradisjon ble født. Dette ble en tradisjon som for folkene i Buti er en like aktuell tradisjon med dype røtter i byen.

På et oppslag ble det 15 desember 1960 proklamert at byens befolkning ble inndelt i seks kvartaler, og at hvert kvarter ble "overhode" for hver av de seks kirkens som byen hedrer. Hvert kvarter fikk dessuten tildelt en farge: kirken Pievania (blå med hvit kors), kirken San Francesco (gul og sort), kirken San Rocco (hvit og rød), kirken Ascensione (grøn og sort), kirken San Nicolao (hvit og sort), kapellet Case Popolari (fra Croce – rød og sort). I 1980 kom et til kvarter, og San Michele fikk fargene rødt og grønt.

Det første kvarterveddeløpet ble avholdt i 1961. Pievaniakvarteret vant. Etter mange år med suksessfulle veddeløp, skjer det i 2007 en tragedie. To hester kommer i kontakt i den farligste svingen; jockeyen dør og tilskuerne påføres skader og to blir lamme. I Buti vil de gjøre sitt for å unngå fremtidige hendelser som dette.

Løpet: Er på lørdagen, etter den hellige messen for hestepassere. De første timene søndag er det tradisjon at borgerne møtes i de enkelte kvarterene for å snakke og spise tradisjonell måltid med kalkun. Ved middagstid går alle kvarterene i opptog gjennom byen frem til kirkeplassen ved domkirken, hvor jockeyene tildeles jakker og hatt, samt hestene blir velsignet og ca kl 14:45 starter løpene. Det avholdes to løp, hvor det til hvert løp trekkes tre hester som konkurrerer. Heretter avholdes et tredje løp hvor den siste hesten utvelges, og de hestene som ble nr to i foregående løp også løper med.

De hestene som vinner de tre første løpene kjemper om finalen. I alt avholdes fire løp. Søndag før hesteveddeløpet ankommer siste års vinnerkvarter fra deres egen kirke til domkirkeplassen. Her overleverer de banneren -Il Palio- til sognepresten som sammen med presidenten velger hvilket kvarter som skal delta i hvert løp.

I løpet av den påfølgende uke, avholdes en messe i hvert kvarter -i deres respektive kirker-, og det vil deretter arrangeres banketter med servering av lokale spesialiteter -som er forskjellig fra kvarter til kvarter-. Oppløpet avsluttes ved at det dagen før løpet blir foretatt veterinærkontorll av hestene og de enkelte jockyene presenteres. Dagen avsluttes med en festmiddag i kvarterene.

For ytterligere informasjon og opplysninger om de forskjellige lagene og ruten på veddeløpet, gå inn på www.paliodibuti.org og her:

 

Folkefester

Buti hedrer dessuten sin fortid med den religiøse og folkelige festen Sagra della castagna -kastanjefesten- som avholdes hvert år den tredje søndagen i oktober. Bearbeidelsen av kastanjer, både som føde og kunstneriske møbler o.l., stammer fra området ved Buti.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller i Buti